Američtí regulátoři chtějí omezit obsah nikotinu v cigaretách, aby byly méně návykové

Washington – Amerika chce snižovat počet kuřáků. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) hodlá omezit obsah nikotinu v tabákových výrobcích, aby snížil jejich návykovost. Uvedl to dnes šéf úřadu Scott Gottlieb. Tabákové firmy tvrdí, že plány FDA povedou k inovacím v tabákovém průmyslu.

FDA se podle něj bude také snažit přimět kuřáky, aby přešli k méně škodlivým elektronickým cigaretám. Tabákové výrobky jsou podle úřadu ve Spojených státech zodpovědné za úmrtí zhruba 480.000 lidí ročně.

„Drtivá většina úmrtí a nemocí spojených s tabákem je zapříčiněna závislostí na cigaretách. Ty jsou jediným legálním spotřebním zbožím, které zabije polovinu svých dlouhodobých uživatelů," uvedl Gottlieb.

Zpráva výrazně ovlivnila trh, došlo k výraznému poklesu cen akcií tabákových společností. Tržní hodnota předních světových výrobců cigaret by se tak podle agentury Reuters mohla snížit o zhruba 60 miliard dolarů (asi 1,3 bilionu Kč).

Cena akcií tabákové společnosti Altria se po oznámení FDA propadla až o 17 procent. Akcie firmy British American Tobacco (BAT) ztratily až 11 procent, akcie konkurenta Philip Morris pak až sedm procent. Později však akcie všech tří podniků část ztrát smazaly.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) cigarety kuřáctví Kouření

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 10 minutami

před 10 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy