Paddock byl maniak do zbraní: Měl i "bump-stock", vypálí 400 až 800 dávek za minutu

Las Vegas - Stephen Paddock (64), který na nedělním koncertě v Las Vegas zabil 59 lidí a dalších 527 poranil, vlastnil přes čtyři desítky střelných zbraní. Policie v jeho domě objevila také výbušniny a tisíce kusů munice. Experti se většinou shodují, že Paddock není typickým pachatelem podobných činů.

Útočník střílel do davu více než 22.000 lidí z 32. podlaží hotelu Mandalay Bay. Podle šerifova zástupce Todda Fasula tam bylo nalezeno 23 střelných zbraní. V domě v seniorské komunitě ve městě Mesquite, kde v posledních měsících žil, pak policisté objevili dalších 19 zbraní.

Paddock měl rovněž dvě zařízení, která umožňují upravit poloautomatickou zbraň na plně automatickou zajišťující rychlejší střelbu, uvedla agentura AP. Narozdíl od poloautomatické zbraně s ní není nutné pro každý výstřel mačkat spoušť, kterou lze pouze držet a vystřelit i více než 400 nábojů za minutu.

Zařízení označované za "bump-stock" v posledních letech zkoumaly americké úřady a má odpůrce i mezi politiky. "Tato náhradní pažba mění poloautomatickou pušku ve zbraň, která může pálit frekvencí 400 až 800 dávek za minutu," řekla před časem agentuře AP senátorka Dianne Feinsteinová v obavách ze zdokonalování podobných technologií.

Zbraň vybavená tímto zařízením tak technicky zůstává poloautomatickou, a tudíž legální. AP připomíná, že získat skutečnou plně automatickou zbraň je v USA krajně obtížné a vyžaduje získání zvláštního povolení od ministerstva financí. K tomu musí žadatel mít prověrku od FBI a také povolení od místní policie. Federální zákon z roku 1986 navíc civilistům zakazuje držení nově vyrobených automatických zbraní. Získat lze jenom ty, které byly vyrobeny před rokem 1986. Jejich cena se však může vyšplhat až na 20.000 dolarů (přes 440.000 korun).

Policisté prohledali i druhý Paddockův dům v nevadském městě Reno, kde žil, než se přestěhoval do Mesquite vzdáleného 120 kilometrů od místa činu. Nic co by objasnilo dosud neznámý motiv střelby však policisté neobjevili.

Paddock byl milionářem, který jmění vydělal investicemi do nemovitostí a vášnivě se věnoval hazardním hrám. Násilné sklony podle svého bratra neprojevoval a o politiku či náboženství se nezajímal. Policisté se nedomnívají, že by byl napojený na Islámský stát, který se k útoku přihlásil.

Paddick měl svůj čin patrně dobře naplánovaný. "Věděl, co chce udělat. Věděl, jak to chce udělat a nezdá se, že by měl vůbec nějaký plán útěku," řekl AP někdejší psycholog FBI Clint Van Zandt.

Související

Stephen Paddock (střelec z Las Vegas)

Oběti masakru v Las Vegas se dohodly na vyrovnání za stamiliardy dolarů

Přeživší a příbuzní 58 obětí masakru v Las Vegas z roku 2007 se dohodli s firmou MGM Resorts provozující hotel, z něhož se střílelo, na finančním vypořádání v celkovém objemu nejméně 735 milionů dolarů (téměř 17,2 miliardy korun). Podle agentury Reuters to dnes uvedly právnická firma zastupující oběti i společnost MGM Resorts International.

Více souvisejících

střelba na koncertě v Las Vegas (2. října 2017) Stephen Paddock (střelec z Las Vegas) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 50 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy