Jako kdybychom se ocitli ve válce, podlaha byla pokrytá krví, popisuje zdravotnice z Las Vegas

Las Vegas - Amber Ratto ze soukromé kliniky měla v neděli noční službu, když na ambulanci zazvonil telefon. Vzkaz byl jasný, střelba na hudebním festivalu pár minut od nich, spoustu zraněných. Víkend tak pro nic představoval traumatickou záležitost, na kterou do konce života nezapomene.

"I hned jsem měla všude husí kůži a cítila jsem nesmírně tíživé srdce. Bylo to skutečné. Lidé umírali," popsala medička první vteřiny poté, co dorazila na místo se sanitkou. Podle ní v tu chvíli musely jít veškeré soukromé myšlenky stranou a člověk se musel plně soustředit na práci. Pomalu ani nevěděla, koho ošetřuje, těch zraněných bylo příliš mnoho.

Do sanitky pak naložili manželský pár, kterým mohlo být tak 50 let. Žena měla poraněnou hlavu, ale mnohem hůře na tom byl její manžel, který byl postřelen do břicha. "Ta žena byla na telefonu, volala dceři, že jsou zranění, ale že to bude v pořádku. V duchu jsem si tím tak jistá nebyla," řekla Ratto. Její pacient před ní bledl a ztrácel vědomí.

Tohle byl však jen začátek nesmírně dlouhé nedělní noci v Las Vegas. Cesta se sanitkou byla zvláště obtížná. "Museli jsme vypnout světla, abychom se nestali terči střelce. Nikdo tehdy nevěděl, kde se nachází a kolik munice ještě má," svěřila se medička. Když dorazili na kliniku, všude byl chaos. Její pacient musel být okamžitě převezen na operační sál, zatímco Ratto běžela od těla k tělu. Někteří při vědomí volali o pomoc, jiní leželi nehybní stále ještě na nosítkách.

Krev byla všude, louže se táhly už od parkoviště, ale nikdo tomu pozornost nevěnoval. Ratto tvrdí, že si ani nepamatuje počet ošetřených lidí, nebo kdo její pacienti vlastně byli. S kolegy se snažili zachránit co nejvíc lidí. Personál nemocnic bývá trénován na stresové situace, ale nedělní událost prý předčila vše, na co se člověk může připravit.

Zatímco se lékařům podařilo zachránit mnoho životů, soukromá klinika American Medical Response, kde Ratto pracuje, oznámila, že někteří zaměstnanci již vyhledali psychologickou pomoc. Medička i přes namáhavou směnu je však šťastná. Ona i její kolegové dokázali zachránit každého zraněného, který k nim byl přivezen. Včetně muže s postřeleným břichem, kterého sama doprovázela.

Sdílejte článek

Související

Stephen Paddock (střelec z Las Vegas)

Oběti masakru v Las Vegas se dohodly na vyrovnání za stamiliardy dolarů

Přeživší a příbuzní 58 obětí masakru v Las Vegas z roku 2007 se dohodli s firmou MGM Resorts provozující hotel, z něhož se střílelo, na finančním vypořádání v celkovém objemu nejméně 735 milionů dolarů (téměř 17,2 miliardy korun). Podle agentury Reuters to dnes uvedly právnická firma zastupující oběti i společnost MGM Resorts International.

Více souvisejících

střelba na koncertě v Las Vegas (2. října 2017) nemocnice Las Vegas USA (Spojené státy americké) Záchranná služba

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy