Mrazivé varování: Svět musí očekávat další krvavé lázně, v ohrožení jsou úplně všichni

Svět musí po útoku v Las Vegas očekávat další pokusy o střelbu do davu - a nepůjde jen hudební festivaly. Varuje před tím americká soukromá konzultační zpravodajská agentura Stratfor.

Masakr v Las Vegas bude inspirovat další útoky, kteří se jej pokusí napodobit, a jakákoli událost, na kterou přijdou davy lidí, je nyní potenciálním cílem, varuje agentura v nové mrazivé předpovědi. Krvavá lázeň, která následovala po tragické události, poskytuje inspiraci dalším vrahům, kteří budou chtít následovat Stephena Paddocka, varuje Stratfor.

Analytik a teroristický a bezpečnostní expert Scott Stewart píše, že obří dav byl pro Stephena Paddocka snadným cílem, na který mohl střílet z vyvýšené pozice v okně hotelového pokoje. Útočník zabil téměř 60 lidí a více než 500 zranil. Jde o největší masovou střelbu v historii USA.

Stewart upozorňuje, že nejde jen o koncerty, ale i sportovní akce, soutěže a dokonce i každodenní velké davy na některých frekventovaných místech. To vše podle něj může být v budoucnosti potenciálním terčem podobného útoku.

Poukazuje například na útoky nákladními auty, které se po loňském útoku při oslavách dobytí Bastily hned několikrát opakovaly. „Úspěch a velké mediální pokrytí, které je doprovází, inspiruje napodobitele," píše Stewart, bývalý zvláštní agent amerického ministerstva zahraničí. „Z tohoto důvodu můžeme očekávat, že uvidíme další pokusy střílet na dav z vyšších pozic.“

„Tato taktika nepředstavuje hrozbu jen pro hudební festivaly, jako je ten v Las Vegas, ale spíše pro všechny velké davy shromážděné na průvodech, sportovních akcích, shromážděních, protestů či oslav - nebo dokonce pro turistická místa,“ varuje.

Stewart dále píše, že není překvapením, že Paddock dokázal zabít tolik lidí. „Vzhledem k jeho vyvýšené poloze, neomezenému výhledu na dav a velkému arzenálu není překvapující, že útočník byl schopen způsobit takový chaos, ať už byl jeho motiv jakýkoliv," uvedl. „Kromě toho krvavá lázeň, která následovala, ukázala postup dalším vrahům, a poskytla mnoho důležitých lekcí odborníkům v oblasti bezpečnosti a obyčejným občanům,“ tvrdí expert.

I když uznává, že lidé nemohou žít v neustálém strachu, poukazuje Stewart na to, že bezpečnostní operace u takových velkých událostí je třeba přehodnotit. Nicméně hotel Mandalay, odkud Paddock útočil, by stejně nic neobvyklého neodhalil, uvádí.

Také poukazuje na to, že milionář nezapadá do profilu člověka, kterého většina lidí považuje za teroristu nebo masového vraha. Paranoia je podle něj ale kontraproduktivní. Lidé prý musí být vždy připraveni a jednat a ne ztuhnout, když se něco podobného stane. Lidé v ohrožených zónách by proto podle něj měli znát základní pomoc, protože to může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí.

Související

Stephen Paddock (střelec z Las Vegas)

Oběti masakru v Las Vegas se dohodly na vyrovnání za stamiliardy dolarů

Přeživší a příbuzní 58 obětí masakru v Las Vegas z roku 2007 se dohodli s firmou MGM Resorts provozující hotel, z něhož se střílelo, na finančním vypořádání v celkovém objemu nejméně 735 milionů dolarů (téměř 17,2 miliardy korun). Podle agentury Reuters to dnes uvedly právnická firma zastupující oběti i společnost MGM Resorts International.

Více souvisejících

střelba na koncertě v Las Vegas (2. října 2017) Stephen Paddock (střelec z Las Vegas) Terorismus útok

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 3 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 10 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy