Uzbek Saipov útok týdny připravoval, je na něj prý hrdý

New York/Taškent – Útočník z Manhattanu už je při vědomí a v nemocnici komunikuje s vyšetřovateli. Uzbeckého extremistu Sayfulla Saipova (v přepisu z uzbečtiny Sajfulláha Saipova) při úterním útoku v New Yorku postřelili policisté.

Saipov na jihozápadě Manhattanu najel dodávkou do cyklistů a zabil při tom osm lidí. Podle televize ABC zatím není jasné, co policistům sdělil, podle některých z nich se ale zdá, že je na svůj čin hrdý.

Uzbek podle policie svůj čin několik týdnů připravoval a vykonal ho „jménem Islámského státu". Rukou psaný vzkaz nalezený v jeho autě byl napsán v arabštině a stálo v něm, že Islámský stát „potrvá věčně". Muž přicestoval do USA v roce 2010 legálně s využitím takzvané zelené karty. Tu získal v loterii podle imigračního programu platného od roku 1990.

Vyšetřovatelé nyní zkoumají záběry z bezpečnostních kamer na manhattanské magistrále West Side Highway, kde se útok stal. Policisté procházejí i záznam z mýtného systému ve snaze zjistit, zda Saipov se svým vozem před útokem silnicí projížděl, aby ohledal terén. Televize NBC oznámila, že se u útočníka našlo několik nožů; není ale jasné, jak je chtěl použít.

Kriminalisté se také zajímají o Saipovu minulost. Jeho bývalý přítel a soused z Ohia Mirrakhmat Muminov vypověděl, že stoupencem radikálního islámu se Saipov stal až v USA. „Nemohl se tu nabažit náboženské svobody," řekl agentuře AP Muminov, který stejně jako Saipov pochází z Uzbekistánu. Tamní režim z obavy před extremisty tvrdě zasahuje proti islámským radikálům.

Podle Muminova nebyl Saipov spokojen se svým životem a často se hádal s manželkou i sousedy. Přidržoval se prý radikálních názorů, o kontaktech s teroristickým hnutím Islámský stát se ale nikdy nezmínil.

Středoasijská informační agentura Fergana dnes napsala, že Saipov do roku 2006 žil na severozápadě uzbecké metropole Taškentu, kde vyrůstal spolu se třemi sestrami. Kde jeho příbuzní žijí teď, není známo.

Související

Terorismus, ilustrační foto

Zlámeme vám krky a prolijeme vaši krev! Islámský stát vyhrožuje světovým státníkům

Londýn - "Prolijeme vaši krev ve jménu Alláha". Takovou a další podobné zprávy vyslala do světa prostřednictvím sociálních sítí teroristická organizace Islámský stát. Radikálové cílí ve své nové kampani především na amerického prezidenta Donalda Trumpa a na jeho izraelského kolegu na pozici premiéra Benjamina Netanjahua. Zprávu přinesl britský list Daily Mail.
Sayfull Saipov

Uzbek, jenž v New Yorku zabil autem osm lidí, se cítí nevinen

New York - Uzbecký přistěhovalec Sayfullo Saipov, který koncem října v New Yorku na stezce pro pěší a cyklisty zabil autem osm lidí a 12 zranil, se cítí nevinen ve všech 22 bodech obžaloby. Před federálním soudcem to dnes podle agentur za Saipovovy přítomnosti řekl jeho obhájce přidělený soudem.

Více souvisejících

Sayfull Saipov Útok v USA: Muž najel náklaďákem do lidí v Manhattanu (31. 10. 2017) USA (Spojené státy americké) uzbekistán

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 55 minutami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy