Horor v New Yorku: Velká porota obžalovala z terorismu uzbeckého atentátníka

Washington - Velká porota ve Spojených státech z terorismu obžalovala uzbeckého přistěhovalce Sayfulla Saipova, který na konci října na newyorské stezce pro pěší a cyklisty zabil pronajatou dodávkou osm lidí a dalších 12 osob zranil.

V prohlášení to oznámilo americké ministerstvo spravedlnosti, napsala v noci na dnešek agentura Reuters.

Saipova vyšetřovatelé obvinili z terorismu 1. října, tedy den po útoku. Ve stejný den si také formálně vyslechl obvinění, která před federálním soudem na Manhattanu vznesla prokuratura. V americkém justičním systému ale v obzvláště v případě federálních zločinů rozhoduje o zahájení procesu velká porota, která posuzuje, zda je k tomu dostatek důkazů. Velká porota tak nyní dala souhlas, aby soudní proces mohl začít.

Saipov čelí obžalobě, která má 22 bodů. V osmi bodech je obžalován z vraždy a ve 12 z pokusů o vraždu, v jednom bodě z poskytování a pokusu o poskytování materiální podpory teroristickému hnutí Islámský stát a poslední bod se pak týká zneužití automobilu k útoku.

Saipov, který úterní obžalobě nebyl přítomen, vyšetřovatelům již dříve sdělil, že postupoval podle návodu šířeného hnutím Islámský stát a že chtěl zabít co nejvíc lidí. Americký prezident Donald Trump chce, aby útočníkovi uložil soud trest smrti.

Související

Terorismus, ilustrační foto

Zlámeme vám krky a prolijeme vaši krev! Islámský stát vyhrožuje světovým státníkům

Londýn - "Prolijeme vaši krev ve jménu Alláha". Takovou a další podobné zprávy vyslala do světa prostřednictvím sociálních sítí teroristická organizace Islámský stát. Radikálové cílí ve své nové kampani především na amerického prezidenta Donalda Trumpa a na jeho izraelského kolegu na pozici premiéra Benjamina Netanjahua. Zprávu přinesl britský list Daily Mail.
Sayfull Saipov

Uzbek, jenž v New Yorku zabil autem osm lidí, se cítí nevinen

New York - Uzbecký přistěhovalec Sayfullo Saipov, který koncem října v New Yorku na stezce pro pěší a cyklisty zabil autem osm lidí a 12 zranil, se cítí nevinen ve všech 22 bodech obžaloby. Před federálním soudcem to dnes podle agentur za Saipovovy přítomnosti řekl jeho obhájce přidělený soudem.

Více souvisejících

Sayfull Saipov Útok v USA: Muž najel náklaďákem do lidí v Manhattanu (31. 10. 2017)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy