Radikální muslimští duchovní se sešli v USA, vyzývali k nenávisti a perzekuci nepřátel

Alexandria (Virginie, USA) - Před pár dny se konala konference islámského hnutí Deobandi, kde se sešli duchovní ze Spojených států amerických, Pákistánu i Kanady. Sešlost se dočkala i živého vysílání na internetu a předmětem bylo vyzývání muslimské obce k boji proti nepřátelům.

Terčem zlosti byla především skupina Ahmadíja, heterodoxní islámské mesianistické hnutí, které se hlásí k mírové podobě džihádu, tedy spíše kázání a argumentace, než se zbraní v ruce. Americký imám z mešity ve Springfieldu přímo vyzval přítomné, aby bojovali, nenáviděli a perzekuovali přívržence Ahmadíji. Tvrdil, že Ahmadíjci se spikli proti ostatním muslimům a snaží se zastavit džihád ve formě násilí a krveprolití.

Muslimskému novináři v utajení se podařilo skrytě nafilmovat sekvenci, kde mluvčí tvrdili, že Ahmadíjové jsou nevěřící a že celé Spojené státy americké jsou územím nevěřících. "Jsou to lidi neznalí a nevychovaní a nemá cenu s nimi mluvit. Bůh nám dál dvě možnosti - svatou knihu a bič. Pokud na ně svatý text nefunguje, pak musíme logicky použít to druhé," je slyšet z nahrávky.

Na konferenci také rozdávali letáčky, kde vyzývali muslimy, aby ve volbách nehlasovali pro ne-muslimské kandidáty včetně těch kandidátů, kteří budou duchovními prohlášení jako "nepraví muslimové". Konference se uskutečnila pod záštitou dvou islámských institucí a mešit, který si v USA užívají statusu, který jim dává výjimku z placení daní. Obě instituce otevřeně hlásí nenávist vůči Ahmadíja.

Ahmadíja vznikla v 80. letech 19. století v indickém Paňdžábu, hnutí je známé tím, že odmítá ozbrojený džihád. Ten by měl být vyhrazen jen pro extrémní situace, lze jej vést pouze v ohrožení, nikdy ne s cílem dobýt nějaké území. Největším rozdílem však je, že Ahmadíjci tvrdí, že na zemi byl i další prorok po Mohamedovi, což je pro ostatní muslimy dostatečný důvod k tomu, aby přívržence Ahmadíji nenáviděli.

"Ti, kteří kromě Mohameda mají ještě dalšího proroka, ti by měli nejen dostat trest smrti, ale měli by být i zabiti," tvrdil pákistánský imám Qareeb ur Rehman. Jiný duchovní Habib-ur-Rehman Ludhianvi zase vyzýval americké muslimy k tomu, aby podali žalobu na Ahmadíjce, kteří podle všeho zostouzejí islám a jako takoví musí byt trestání.

Islám je velmi různo proudové náboženství, kde jednotlivá hnutí se vzájemně nesnáší. V roce 2010 zabil atentátník ve dvou útocích na mešity 90 přívrženců Ahmadíji ve jménu Deobandi. Známý je i případ zavražděného prodavače z britského Glasgow. Kromě toho, že byl členem Ahmadíji, sám na facebook hodiny před svou smrtí popřál křesťanům veselé Velikonoce. Radikálové se to vyložili tak, že prodavač se spolčil s křesťany a odsoudili ho k smrti.

Související

Muslimky v burce, ilustrační fotografie

Tálibán ženám v Afghánistánu zakázal leteckou dopravu bez mužského doprovodu

Afghánské hnutí Tálibán dál zpřísňuje pravidla týkající se žen, v pátek jich několik desítek nesmělo na kábulském letišti nastoupit na palubu letadel, protože cestovaly bez mužského doprovodu. Informovala o tom dnes agentura AP. Zákaz se dotknul i žen s dvojím občanstvím, které se vracely domů do zahraničí, uvedl nejmenovaný afghánský činitel.
Mešita

Úřady na severu Francie zavřely mešitu, kázání podle nich podněcovaly nenávist

Francouzské úřady dnes nařídily uzavření mešity ve městě Beauvais, protože tamní kázání podle nich podněcovaly nenávist, vyzývaly k násilí a obhajovaly džihád. Svatostánek v Beauvais, zhruba 100 kilometrů severně od Paříže, se musí rozhodnutí úřadů podřídit do 48 hodin, bude zavřený šest měsíců, uvedla AFP s odvoláním na prefekturu.

Více souvisejících

islám USA (Spojené státy americké) projevy nenávisti Muslimové

Aktuálně se děje

včera

Viktor Orbán, maďarský premiér

Orbán otočil. Německo, které mu "nevoní", označil za součást technologické transformace

Ekonomická spolupráce tvoří pevný základ vztahů mezi Německem a Maďarskem, uvedl maďarský premiér Viktor Orbán po setkání s německým kancléřem Olafem Scholzem v Berlíně. Oba lídři se dohodli na dalším posilování ekonomických vazeb, uvedla agentura MTI. Při návštěvě Berlína přitom prohlásil, že Německo už "nevoní a nevypadá stejně" jako dříve, a že kvůli migraci se proměnilo v "pestrobarevný, multikulturní svět". 

včera

včera

včera

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko poslalo na bytovku plnou civilistů řízenou bombu

Ruská armáda při sobotním útoku na východoukrajinské město Charkov použila řízenou bombu, která zasáhla vícepodlažní obytný dům. Tři lidé přišli o život a dalších téměř 40 bylo zraněno, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

Požár v přírodě, ilustrační fotografie.

Turisté z jachty zapálili celý řecký ostrov

Řečtí hasiči byli v pohotovosti i v sobotu kvůli řadě požárů po celé zemi. Pobouření vyvolalo chování pasažérů jedné jachty u pobřeží ostrova Hydra, kteří v noci na sobotu, navzdory varování před manipulací s ohněm, odpálili ohňostroj. Jiskry z něj zapálily jediný borový les na ostrově. Uvedl to server BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

McDonald’s v ČR navzdory zdražování tvrdí, že drží ceny pod kontrolou. Ročně v Česku nakrmí přes 50 milionů lidí

Čeští spotřebitelé si mohou po dlouhé době trochu oddechnout. Inflace postupně klesá a ceny potravin spolu s ní. EuroZprávy.cz oslovily oblíbený řetězec rychlého občerstvení McDonald’s. Marketingový ředitel pro Česko, Slovensko a Ukrajinu Martin Troup sdělil, že se řetězci daří držet ceny pod kontrolou, a dokonce jim roste počet zákazníků. Loni jich přišlo až o tři a půl milionu víc než v roce předešlém.

včera

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Putin upevňuje vztahy s Vietnamem, zatímco Vietnamci bojují na Ukrajině proti jeho armádě

Lidé po celé Ukrajině se spojili tváří v tvář ruské invazi a vietnamská komunita není výjimkou. Někteří její členové brání napadenou zemi se zbraní v ruce, jak píše deník The Guardian. Když před více než dvěma lety začala rozsáhlá ruská invaze, Tung Nguyen odvezl své rodiče z Černihivu k polským hranicím. Poté se vrátil do Kyjeva, kde jako dobrovolník dodával potraviny a léky do obléhaného města. Netrvalo dlouho a rozhodl se vstoupit do ukrajinské armády.

včera

Aktualizováno včera

Policie ČR

Policie pátrala po třináctileté sestře biatlonistky Voborníkové

Policisté pátrali po třináctileté dívce z Trutnovska, která se nevrátila domů od pátečního odpoledne. Pohřešovaná byla sestra biatlonistky Terezy Voborníkové, která na sociálních sítích požádala o pomoc při hledání. Díky pomoci veřejnosti ji policisté nakonec našli a dívka je v pořádku.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

"Katastrofa, jakou si neumíme představit." OSN a USA chtějí zabránit další válce

Generální tajemník Organizace spojených národů António Guterres se obává eskalace napětí mezi Izraelem, libanonským hnutím Hizballáh a mírovými jednotkami OSN. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy