Temná minulost nového velvyslance USA v Česku? Byl zapleten do aféry Watergate a zbil ženu, až měla modřiny

Praha - Prezident Miloš Zeman 6.prosince převzal pověřovací listiny nového amerického velvyslance Stephena Kinga (76), který se tím oficiálně ujal úřadu. Podle amerických médií King rozhodně není svatoušek.

Podnikatel a stoupenec republikánské strany King je v pořadí devátým ambasadorem USA v Česku. Úřadu se ujímá po právníkovi Andrewovi Schapirovi, který ve funkci skončil letos v lednu.

„King je dlouholetý důvěrník a podporovatel předsedy Sněmovny reprezentantů Paula Ryana,“ připomíná magazín Newsweek. Navíc je bývalým obchodním partnerem Ryanova bratra Tobina. King nemá žádnou předchozí diplomatickou zkušenosti a nikdy ani nepracoval v pracoval v Praze. Zato zamlada pracoval v FBI, píše magazín.

King se osobně podílel na známé aféře Watergate ze 70. let. „Hrál klíčovou roli – a ne v dobrém,“ píše Newsweek. King údajně pomohl zakrýt vazby mezi prezidentem Richardem Nixonem a zloději, kteří byli po násilném vniknutí zatčeni v sídle Demokratické strany v komplexu Watergate.

V roce 1972, kdy byl agentem FBI, byl Kingovy prý svěřen úkol, v rámci kterého měl chránit – a také sledovat - manželku šéfa Nixonovy prezidentské kampaně a bývalého generálního prokurátora Johna Mitchella Marty. Právě tento muž si kvůli svému podílu na Watergate odseděl 19 měsíců..

Marty Mitchelová byla údajně velmi sdílná a o „špinavých tricích“ proti demokratům vyprávěla všem, kteří měli zájem ji poslouchat. Dokonce informace dala i některým novinářům. Právě toto její chování měl King během cest v rámci kampaně ukončit. A podle Mitchelové to udělal dost brutálním způsobem.

Když žena volala své oblíbené zpravodajce UPI Helen Thomasové, načapal ji King. „Shodil ji na postel, chytil ji pod krkem a vytrhl telefon ze zdi,“ napsala reportérka Winzola McLendonová ve biografii Marty Mitchellové z roku 1979.

Zpravodajka Marcia Kramerová z New York Daily po této události Mitchelovou popsala jako „zbitou ženu" s „neuvěřitelnými" černými a modrými fleky na pažích a že to vypadalo jako „úplně profesionální práce". Pozdější zpráva z časopisu McCall říká, že King „povolal" doktora, který dal Mitchellové „uklidňující injekci" a „zajistil, že žádný z jejich z odchozích volání hotel nespojí“.

Mitchelovou a její obvinění prý ale v té době nebral nikdo vážně, protože byla známá svými bujnými fantaziemi a zálibou alkoholu, čehož Nixonovi pomocníci využili a začali šířit přáběhy o tom, že je žena bláznivá alkoholička, která se vymkla kontrole.

Jak poukazuje magazín, na nic z toho ale nebyl King tázán a nikdy ani nebyl postaven před spravedlnost. „Se vším respektem k soukromí rodiny Mitchellovych a ve světle předchozích vyjádření, která jsem celé věci poskytl v minulosti, už to dál nechci komentovat,“ uvedl v reakci na tento nejnovější článek King.

Související

Mike Pompeo a americký velvyslanec v ČR Stephen King.

King skončí ve funkci velvyslance USA v Česku, Biden navrhne nového ambasadora

Americký velvyslanec v České republice Stephen King skončí ve funkci nejpozději 20. ledna, na kdy připadá inaugurace nového prezidenta USA Joea Bidena. Ambasádu dočasně povede jeho zástupkyně Jennifer Bachusová, dokud prezident nenavrhne a Senát neschválí velvyslance nového. Na dotaz ČTK to uvedlo tiskové oddělení velvyslanectví.

Více souvisejících

Stephen King (velvyslanec) Aféra Watergate USA (Spojené státy americké) Velvyslanectví USA

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 32 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

Tragická Rallye Šumava: Česko sbírá peníze na pohřeb zesnulé Aleny Krejčíkové. Co měla, investovala do auta

Po smrti závodnice a navigátorky rallye Aleny Krejčíkové, které se stala osudná nehoda při soutěži Rallye Šumava Klatovy, vznikla na platformě "Znesnáze" sbírka na podporu její rodiny.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy