Střelec z Las Vegas chtěl zmařit vyšetřování svého útoku

Washington - Stephen Paddock, který loni v říjnu zabil palbou z hotelového pokoje v Las Vegas 58 lidí a přes 500 osob zranil, svůj čin nejenom dlouho plánoval, ale postaral se také o to, aby co nejvíc zkomplikoval jeho vyšetřování.

Vyplývá to ze soudních dokumentů, které Federální úřad pro vyšetřování (FBI) v pátek odtajnil.

Paddock používal anonymní komunikační prostředky a "podnikl četné metodické kroky, aby zamezil odhalení svých plánů a zmařil následné vyšetřování", napsal FBI ve zprávě.

Nové poznatky o motivu útoku v ní ale nejsou. Zpráva zahrnuje odůvodnění žádosti o povolení domovní prohlídky, jež pak vydali soudci krátce po útoku. V hotelovém pokoji, odkud se střílelo, byly tři telefony, přičemž jeden používal operační systém Googlu a vyšetřovatelé ho nedokázali odblokovat.

Obsáhlý dokument také obsahuje detaily o Paddockově přítelkyni Marilou Danleyové, která byla několikrát vyslechnuta, ale nebyla z ničeho obviněna. V době útoku byla na Filipínách. Řekla, že její otisky mohou být na zásobnících, protože je někdy pomáhala Paddockovi nabíjet. Neexistují ale důkazy, že věděla o Paddockově plánu.

Související

Stephen Paddock (střelec z Las Vegas)

Oběti masakru v Las Vegas se dohodly na vyrovnání za stamiliardy dolarů

Přeživší a příbuzní 58 obětí masakru v Las Vegas z roku 2007 se dohodli s firmou MGM Resorts provozující hotel, z něhož se střílelo, na finančním vypořádání v celkovém objemu nejméně 735 milionů dolarů (téměř 17,2 miliardy korun). Podle agentury Reuters to dnes uvedly právnická firma zastupující oběti i společnost MGM Resorts International.

Více souvisejících

střelba na koncertě v Las Vegas (2. října 2017) Stephen Paddock (střelec z Las Vegas)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy