USA a Rusko nikdy nebudou přátelé. Americká velvyslankyně se pořádně dopálila

Nikki Haleyová se ostře pustila do Ruska. Rusům vyčetla chování na mezinárodním poli, ale i ovlivňování amerických voleb. S informacemi přišla CNN.

Americká velvyslankyně při OSN doslova řekla, že „Moskva není a nebude naším přítelem.“. „Tak dlouho dokud se takto bude chovat na mezinárodním poli a bude vyznávat hodnoty, které vyznává.“ pokračovala Haleyová. Ta také dodala, že je silně přesvědčena, že Rusové zasahovali do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Zároveň si ale nemyslí, že by jejich zásah měl větší vliv na Trumpovo vítězství.

Zatímco samotný Trump ruský zásah do voleb bagatelizuje a zpochybňuje, Haleyová jde opačným směrem. Loni v říjnu nazvala ruské aktivity v kyber prostoru „otevřenou válkou“. „Naše vláda je k Rusku doposud nejtvrdší od dob Ronalda Reagana.“ řekla velvyslankyně. „Vadí nám, že Rusko brání Írán před zbrojními inspektory, že okupuje ukrajinské území, že podporuje Bašára Assada.“

„Rusko brání brutální Assadův režim v Sýrii.“ pokračovala Haleyová. Dále řekla, že USA se v budoucnosti zaměří na několik věcí. Mezi nimi jmenovala mimo jiné dodávky zbraní na Ukrajinu, rozšíření protiruských sankcí nebo vyhoštění některých zaměstnanců ruské ambasády z USA. „Nevím, co Rusové čekali od amerických voleb, ale řeknu vám, že určitě nejsou šťastní z toho, jak to nakonec dopadlo. A tak to bude do té doby, dokud se nezačnou chovat jako odpovědná země.“ dodala Halyeová.

Potvrzuje se tak, že Nikki Haleyová na sebe poutá stále větší pozornost médií a veřejnosti. Mnozí pokládají tuto šestačtyřicetiletou političkou za budoucí hvězdu americké politiky. Haleyová má za sebou již řadu politických úspěchů, byla například šest let guvernérkou Jižní Karolíny, a to jako vůbec první žena v historii. Do budoucna se spekuluje o jejích vlastních prezidentských ambicích. Haleyová patří v rámci republikánská strany k tvrdým konzervativcům. V minulosti se dostávala i do sporů s Donaldem Trumpem, když během republikánských primárek podpořila jeho soupeře Marca Rubia a posléze Teda Cruze.  

Související

Nikki Haleyová

Haleyová ovládla Washington. Den před superúterým porazila Trumpa

Bývalá americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová si v neděli zajistila vítězství v republikánských primárkách v americkém hlavním městě Washingtonu. Jedná se o její první triumf v souboji o prezidentskou nominaci Republikánské strany proti exprezidentu USA Donaldu Trumpovi.  

Více souvisejících

Nikki Haleyová USA (Spojené státy americké) Rusko OSN

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 46 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Zdroj: David Holub

Další zprávy