Je známo první jméno oběti střelce z Floridy. Trenér Feis zemřel jako hrdina

Parkland - Mezi oběťmi střelby na střední škole ve floridském městě Parkland je fotbalový trenér Aaron Feis, který před palbou chránil studenty vlastním tělem.

Feis je první ze 17 obětí, jejíž jméno přinesla místní média. Úřady zatím seznam postižených nezveřejnily. Všechny oběti už byly údajně identifikovány.

Fotbalový tým školy v ranním tweetu oznámil, že se s "velkou lítostí dověděl o smrti Aarona Feise". "Chránil studenty nezištně před střelcem. Zemřel jako hrdina a zůstane navždy v našich srdcích a vzpomínce," stojí v tweetu.

Policejní velitel už ve středu večer, kdy oznámil počet obětí, řekl, že je mezi nimi také trenér školy, i když jméno neuvedl. Později se pak objevily na twitteru příspěvky, podle nichž je Feis naživu a bojuje v nemocnici o život.

Hlavní trenér školní týmu Willis May řekl, že rodina dostala zprávu o Feisově úmrtí o středeční půlnoci. Feis byl také člen školní ochranky a podle Maye zakročil, když do vysílačky dostal zprávu o hlasitých ranách ve školním objektu. "Slyším to. Ne, to nejsou petardy," řekl, než se vydal na místo. "To byla poslední slova, která jsem od něj slyšel," sdělil May.

"Byl to výborný chlap. Všichni ho měli rádi. Škoda, že musel takto odejít. Vždycky udělal vše pro to, aby nám bylo líp. Hodně jsme se od něj naučili," řekl o Feisovi hráč Gage Gaynor.

Související

Nikolaus Cruz (útočník z Floridy)

V USA začal proces o trestu pro střelce z Parklandu

Ve státě Florida dnes začal proces, v němž soudní porota rozhodne, zda uložit trest smrti pachateli jednoho z nejhorších střeleckých útoků na školách v dějinách Spojených států. Nikolas Cruz se u soudu již přiznal, že v roce 2018 zabil 14 studentů a tři pracovníky střední školy ve městě Parkland.
Po střelbě ve škole na Floridě mrtví i zranění

Ozbrojme učitele, doporučila speciální komise v USA

Komise, která byla sestavena k vyšetření masové střelby na americké střední škole v Parklandu, doporučila, aby bylo učitelům povoleno nosit ve školách zbraně. Návrh se setkal s kritikou ze strany studentů, proti jsou i organizace sdružující americké učitele.

Více souvisejících

střelba ve škole na Floridě (14. 2. 2018) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Aktualizováno před 24 minutami

Aktualizováno před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy