FBI měla informace o Cruzově touze zabíjet. Pochybili jsme, přiznala agentura

Miami - V případě masakru na floridské střední škole jsme pochybili, přiznal dnes americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Už v lednu dostali jeho agenti tip, že vyhozený student Nikolas Cruz shromažďuje zbraně a chce zabíjet lidi. 

Úřad byl sice na Cruze upozorněn, nedodržel však stanovený postup a neposlal informaci do pobočky v Miami, vyplývá z dnešního prohlášení FBI. Cruz ve středu postřílel na střední škole ve městě Parkland 17 lidí, většinou dětí.

Federální policii na Cruze upozornil člověk z jeho blízkého okolí, který se obával, že by devatenáctiletý mladík mohl zaútočit ve škole, vyplývá z prohlášení FBI.

Dotyčný popsal jeho nevyzpytatelné změny chování a upozornil na příspěvky na sociálních sítích, kde Cruz hovořil o touze zabíjet.

„Podle zavedených postupů informace poskytnutá volajícím měla být vyhodnocena jako potenciální hrozba na životech. Informace měla být odeslána úřadovně FBI v Miami, kde by byly podniknuty odpovídající vyšetřovací kroky. Zjistili jsme, že tyto postupy nebyly dodrženy," uvedl dnes úřad.

Jiné avízo FBI dostala již loni. V textovém příspěvku k videu zveřejněnému na internetu Cruz pod svým jménem prohlašoval, že bude "profesionálním školním střelcem". Pracovníci úřadu ho však nedokázali vypátrat a upozornění odložili.

Související

Nikolaus Cruz (útočník z Floridy)

V USA začal proces o trestu pro střelce z Parklandu

Ve státě Florida dnes začal proces, v němž soudní porota rozhodne, zda uložit trest smrti pachateli jednoho z nejhorších střeleckých útoků na školách v dějinách Spojených států. Nikolas Cruz se u soudu již přiznal, že v roce 2018 zabil 14 studentů a tři pracovníky střední školy ve městě Parkland.
Po střelbě ve škole na Floridě mrtví i zranění

Ozbrojme učitele, doporučila speciální komise v USA

Komise, která byla sestavena k vyšetření masové střelby na americké střední škole v Parklandu, doporučila, aby bylo učitelům povoleno nosit ve školách zbraně. Návrh se setkal s kritikou ze strany studentů, proti jsou i organizace sdružující americké učitele.

Více souvisejících

střelba ve škole na Floridě (14. 2. 2018) Nikolas Cruz (útočník z Floridy) FBI

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy