Američané změní složení smrtícího koktejlu. Proč?

Washington - Americké státy, ve kterých platí trest smrti, musí upravit injekce používané při popravách, protože jedna z látek používaných ve "smrtícím koktejlu" se přestala vyrábět. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AFP.

Protokol poprav bude muset změnit 35 států.

Společnost Hospira, která jako jediná ve Spojených státech vyráběla anestetikum thiopental sodný, v pátek oznámila, že končí s výrobou. Původně doufala, že bude moci pokračovat s výrobou v Itálii, ale tamní vláda chtěla záruku, že se látka nebude používat při popravách.

Tato látka je součástí kombinace tří chemikálií. Působí jako anestetikum, které trestance uspí. Nato odsouzenci vstříknou do žil bromid pancuronia, který ochromí svalstvo, a chlorid draselný, který zastaví srdce.

Nyní bude potřeba najít za thiopental sodný náhradu, což může trvat poměrně dlouho kvůli testování a změnám směrnic.

V létě byl dočasný nedostatek thiopentalu sodného. Arizona se tehdy rozhodla dovážet jej z Británie a poté jej poskytla i Kalifornii. Oklahoma používala jako náhradu pentobarbital, který používají veterináři při usmrcení zvířat.

Stát Ohio v úterý oznámil, že bude používat jen samotný pentobarbital.

„Anestetikum pro zvířata. Nad tím se lidé pozastavují,“ řekl k tomu ředitel Informačního centra pro trest smrti Richard Dieter. „Ve skutečnosti jsou ale veterinární metody daleko pokročilejší než to, co ve Spojených státech používáme na lidské bytosti. Myslím, že pro soudy i zákonodárce bude jasné, že je to mnohem humánnější metoda, než jsme dosud používali a že je to ono.“

Podle odbornice na smrtící injekce Deborah Dennové vzniká s použitím pentobarbitalu nový problém. Oklahoma látku koupila od Dánska, které neuznává trest smrti.

„Výsledek je, že státy tlačí ke zdi fakt, že se nemají na koho obrátit. Pokaždé mají další a další problémy a největší potíž je, že dokonce i v případě pentobarbitalu jsou nakonec Spojené státy závislé na zemích, které nesouhlasí s trestem smrti, jako na zdroji chemikálií,“ říká Dennová.

Američané používají injekce od 80. let. Do té doby se popravovalo na elektrických křeslech a popravčí četou a ještě před tím oběšením.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

včera

včera

včera

Ivan Bartoš

Piráti dávají vládě sbohem. Chtějí být konstruktivní opozicí

Piráti oznámili, že i po svém odchodu z vlády hodlají být konstruktivní opozicí, která bude podporovat smysluplné kroky vlády a prosazovat témata, která sami nastolovali. Na tiskové konferenci to uvedl jejich poslanecký klub před mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny.

včera

včera

včera

Mark Rutte: Kdo je novým generálním tajemníkem NATO a jaké ho čekají výzvy?

Mark Rutte, bývalý premiér Nizozemska, se dnes stal generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO), čímž nahradil svého předchůdce, Nora Jense Stoltenberga, který tuto pozici zastával po deset let. Rutteho příchod do čela NATO je významným momentem nejen pro samotnou Alianci, ale i pro celou evropskou a globální bezpečnostní politiku. Kdo je Mark Rutte a proč byl zvolen právě on do této klíčové role?

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy