Kandidátka na šéfku CIA se očistila v kauze týraných vězňů

Washington - Kandidátka na post šéfa americké rozvědky CIA Gina Haspelová, která čelí odporu demokratů a ochránců lidských práv, podala důkazy, jež již očišťují v kauze zničení videozáznamů s vězni týranými vyšetřovateli tajných služeb. Oznámila to v pátek agentura AP.

Zákonodárcům předložila odtajněné dokumenty, které ukazují, že sice v roce 2005 předala pokyn ke skartaci 92 videí, jež zaznamenaly hrubé praktiky vyšetřovatelů, ale že tak učinila na příkaz nadřízeného. Tehdejší zástupce šéfa CIA Mike Morell ve vnitřním vyšetřování dospěl k závěru, že tak učinila v domnění, že její tehdejší nadřízený Jose Rodriguez jí to nařídil s plným vědomím ředitele CIA Portera Gosse. Jak se později ukázalo, nebylo tomu tak.

Zaznamenány byly případy trýznivých technik při vyšetřování osob podezřelých z terorismu, včetně takzvaného waterboardingu, tedy simulovaného topení.

Haspelovou čeká 9. května slyšení v Senátu, jehož podporu potřebuje pro to, aby se do funkce dostala. Haspelová má ve vedení hlavní tajné služby USA nahradit dosavadního ředitele Mikea Pompea, který se má stát ministrem zahraničí. I Pompeovu nominaci musí schválit Senát.

Pro potvrzení své nominace Haspelová potřebuje většinu hlasů ve stočlenném Senátu, kde má Trumpova Republikánská strana 51 mandátů. Její jmenování je nejisté tím spíš, že se proti nominaci postavili i někteří republikánští senátoři.

Americký prezident Donald Trump během volební kampaně hrozil, že obnoví hrubé techniky při vyšetřování osob podezřelých z terorismu. Demokratičtí senátoři jsou podle médií znepokojeni představou, že by takové návrhy mohla Haspelová podpořit.

Související

Sídlo BIS

Čučkaři z BIS? Koudelka v USA převzal cenu CIA za zahraniční spolupráci

Šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka počátkem března v sídle americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) převzal ocenění za zahraniční spolupráci. Napsaly to dnes Lidové noviny (LN), kterým to potvrdil Koudelka i premiér Andrej Babiš (ANO). Zároveň se potvrdilo, že Koudelka se při Babišově návštěvě Spojených států spolu s premiérem setkal s ředitelkou CIA Ginou Haspelovou.

Více souvisejících

Gina Haspelová (CIA) CIA týrání

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 16 minutami

před 16 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy