Kalifornie je otřesena kauzou sériového vraha, při pátrání pomohl i internet

Sacramento - Muž obviněný ze série vražd a znásilnění v Kalifornii byl po mnoha letech marného snažení vypátrán pomocí webových stránek umožňujících lidem hledat rodinnou historii. Policisté u jedné z těchto firem objevili informace o DNA dvaasedmdesátiletého Josepha Jamese DeAngela, které byly podobné DNA pachatele. Když tajně odebrali vzorky přímo u něj, podezření se potvrdilo, uvedla ve čtvrtek prokuratura z kalifornského Sacramenta.

Vyšetřovatelé více než tři desetiletí marně pátrali po muži, který v letech 1976 až 1986 zavraždil 12 lidí, znásilnil na 50 žen a provedl 150 vloupání. Ve středu nečekaně oznámili, že byl zadržen důchodce ze Sacramenta, jehož s vraždami a znásilněními spojili pomocí vzorků DNA odebraných z věcí, jež DeAngelo vyhodil.

Na stopu je přivedlo pátrání v databázích firem, které za úplatu nabízejí ze vzorků DNA zjistit příbuzenskou historii či etnický původ člověka. Podle prokurátorky Anne Marie Schubertové prověřovaly úřady během let tisíce tipů od veřejnosti, DeAngelovo jméno se však mezi nimi nevyskytovalo. Díky porovnání pachatelovy DNA a databází zmíněné webové služby se však podařilo získat jména několika rodin, z nichž mohl pachatel pocházet.

DeAngelo byl jedním z lidí, na jejichž sledování se policie zaměřila. Když policejní experti analyzovali dva vzorky DNA odebrané z vyhozených věcí, rozhodly se úřady nic netušícího seniora zatknout.

DeAngelo podle obvinění spáchal část zločinů v době, kdy pracoval u policie. Ze sboru byl propuštěn v roce 1979 kvůli obvinění z krádeže v supermarketu.

Policie po jeho zatčení začala prověřovat možnou DeAngelovu spojitost s třináctou vraždou, kterou dosud sériovému pachateli nepřipisovala. Pokud se podezření potvrdí, bude obviněn i z vraždy učitele Claudea Snellinga, který byl zastřelen v roce 1975. Podle vyšetřovatelů se sice v tomto případě nepodařilo zajistit použitelné vzorky DNA, DeAngelo však odpovídá popisu pachatele.

Související

Joseph James DeAngelo u soudu v Sacramentu.

Americký expolicista dostal za 13 vražd doživotní trest

Bývalý americký policista Joseph DeAngelo, který v 70. a 80. letech v Kalifornii spáchal 13 vražd a znásilnil desítky žen, byl dnes odsouzen na doživotí ve vězení. Informovala o tom agentura AP. Trestu smrti se 74letý muž vyhnul díky tomu, že se ke svým činům přiznal.

Více souvisejících

Joseph James DeAngelo (vrah) Kalifornie USA (Spojené státy americké) Vražda

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 43 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy