USA jednají s Egyptem o okamžitém odchodu Mubaraka

Washington - Americká vláda jedná s egyptskými představiteli o okamžitém odchodu egyptského prezidenta Husního Mubaraka z čela země a předání moci do rukou přechodné vlády vedené viceprezidentem Umarem Sulejmanem. V pátek o tom informuje BBC a portál amerického deníku New York Times.

Zástupci americké a egyptské vlády se podle informací nejmenovaného představitele americké vlády snaží Mubarakův odchod vyjednat i přesto, že egyptský prezident odmítá podat demisi.

Okamžitý odchod egyptského autoritářského prezidenta a nastartování ústavních změn podle New York Times vyžaduje vytvoření přechodné vlády, která by měla podporu egyptské armády.

„To je jeden ze scénářů. Existuje řada možností a je chybou tvrdit, že jsme s Egypťany projednali pouze ten jeden,“ uvedl deníku New York Times představitel americké vlády, který si přál zůstat v anonymitě.

Jeden z egyptských diplomatů, kteří se jednání se Spojenými státy účastní, ale podle New York Times tvrdí, že Mubarakův okamžitý odchod a předání moci do rukou přechodné vlády není možné, šlo by se totiž o porušení egyptské ústavy.

Mubarak v reakci na masové protesty v úterý prohlásil, že sice nebude kandidovat v příštích prezidentských volbách plánovaných na letošní září, do jejich konání chce ale ve funkci zůstat. Obává se totiž, že by jeho odchod uvrhl zemi do chaosu.

Představitelé opozice dali Mubarakovi ultimatum – požadují, aby odstoupil do pátku.

Na pátek nazývaný Den odchodu svolali Mubarakovi odpůrci další masový protest. Zúčastnit by se ho měly v Káhiře desítky tisíc lidí, které půjdou k prezidentskému paláci.

Egyptská armáda USA ujistila, že při pátečních protestech nebude střílet do davu protivládních demonstrantů. Uvedl to předseda amerického sboru náčelníků štábů admirál Mike Mullen: „Když jsem jednal s jejich vojenským vedením, ujistili mě, že nebudou střílet do vlastního lidu.“

Protivládní protesty sužují Egypt už jedenáctým dnem. Za tu dobu si vyžádaly až 300 obětí. Jen od středy při střetech mezi Mubarakovými stoupenci a odpůrci zahynulo 10 lidí a dalších 800 utrpělo zranění. Televizní stanice Al-Džazíra informuje až o 13 mrtvých.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 28 minutami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 47 minutami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

včera

Zelenskyj chce s Ruttem spolupracovat na vstupu Ukrajiny do NATO

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý vyjádřil své přání spolupracovat s novým generálním tajemníkem NATO na integraci Ukrajiny do Severoatlantické aliance. Informuje o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy