Haspelová byla uvedena do funkce ředitelky CIA

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes uvedl do funkce ředitelky Ústřední zpravodajské služby (CIA) Ginu Haspelovou, jejíž nominace vyvolala značné kontroverze kvůli pochybám kolem její role v programu drsných výslechových metod považovaných za mučení. Minulý týden nicméně Haspelová získala potřebnou podporu v Senátu, když se pro ni nakonec vyslovilo i šest opozičních demokratů.

Trump předtím, než Haspelová složila přísahu, řekl, že není nikdo kvalifikovanější k tomu, aby tento úřad vedl. Zároveň vyzdvihl, že půjde o první ženu v čele CIA.

Trump do funkce Haspelovou sám navrhl a zpočátku čelil poměrně silnému odporu nejen v demokratickém, ale částečně i v republikánském táboře. Hlavně republikánský senátor John McCain zrazoval svoje kolegy od toho, aby nástup Haspelové do čela rozvědky dovolili.

Nakonec ale horní komora Kongresu těsně ovládaná republikány nominaci ve čtvrtek schválila. Podpořilo ji 54 senátorů, proti jich bylo 45. Pro Haspelovou nakonec hlasovalo i šest demokratů, zatímco dva republikáni se vyslovili proti. McCain, který bojuje s rakovinou mozku, se hlasování nezúčastnil.

Haspelová, která v CIA působí 33 let, řídila v roce 2002 tajnou věznici v Thajsku, kde agenti vyslýchali osoby podezírané z terorismu metodami označovanými za mučení. Haspelová v dopisu americkým senátorům před hlasováním kritizovala kruté praktiky, které v minulosti agentura využívala při výsleších osob podezřelých z terorismu. Napsala ale také, že tyto výslechové metody přinesly "cenné informace".

Ve vedení CIA Haspelová nahradila Mikea Pompea, který se stal ministrem zahraničí.

Související

Sídlo BIS

Čučkaři z BIS? Koudelka v USA převzal cenu CIA za zahraniční spolupráci

Šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka počátkem března v sídle americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) převzal ocenění za zahraniční spolupráci. Napsaly to dnes Lidové noviny (LN), kterým to potvrdil Koudelka i premiér Andrej Babiš (ANO). Zároveň se potvrdilo, že Koudelka se při Babišově návštěvě Spojených států spolu s premiérem setkal s ředitelkou CIA Ginou Haspelovou.

Více souvisejících

Gina Haspelová (CIA) Donald Trump CIA USA (Spojené státy americké) Tajná služba USA

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy