Na Floridě zemřel zuřivý protikubánský exulant Posada, bývalý agent CIA

Miami - Na Floridě dnes ve věku 90 let zemřel kubánský exulant Luis Posada, bývalý spolupracovník CIA, jenž mnoho let usiloval o svržení kubánského vůdce Fidela Castra. Oznámila to agentura AP. Posada si na Kubě vysloužil pověst zuřivého protikubánského teroristy, stíhán byl i ve Venezuele a USA.

Dlouholetý odpůrce kubánského režimu se narodil a vyrůstal na Kubě, avšak později získal venezuelské občanství. Od roku 1985, kdy se mu podařilo uprchnout z vězení v této jihoamerické zemi, Kuba i Venezuela usilovaly o jeho vydání. Na území USA vstoupil Posada v květnu 2005 ilegálně z Mexika a sám se vydal americkým úřadům, když zároveň požádal USA o politický azyl.

Havana i Caracas bývalého agenta CIA i někdejšího důstojníka venezuelských bezpečnostních sil obviňovaly, že se v roce 1976 podílel na atentátu proti letadlu kubánské společnosti Cubana de Aviación, na jehož palubě krátce po startu z Barbadosu zahynulo 73 lidí. Na svědomí měl mít sérii pumových atentátů v havanských hotelech v roce 1997. Americký soud v roce 2011 Posadu zprostil obvinění, že lhal o okolnostech svého příchodu do USA, aby získal v zemi azyl.

Posadova kariéra, podle mnohých kriminální, začala v roce 1961, kdy ho naverbovala CIA a vycvičila z něj experta na výbušniny. Jeho chvíle měla přijít při akci v Zátoce sviní. Po debaklu tohoto projektu nicméně na rozdíl od mnoha krajanů Posada CIA věřit nepřestal a zůstal v jejích službách. Působil v Guatemale, Venezuele, Portoriku i Mexiku. Pomáhal americké rozvědce v dodávkách zbraní pro nikaragujské ultrapravicové protivládní skupiny Contras a dál řídil akce proti Kubě.

Podle právníka Artura Hernandeze zemřel Posada ve floridském útulku pro seniory na rakovinu hrdla, kterou trpěl pět let.

Luis Posada (agent) úmrtí USA (Spojené státy americké) CIA Kuba špionáž

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy