Trump chce omilostnit boxera Muhammada Aliho a tisíce dalších, právníci nechápou

Washington - Prezident USA Donald Trump se chystá omilostnit až tři tisíce lidí včetně bývalého boxerského šampiona Muhammada Aliho. O omilostnění sebe sama, v případě usvědčení v takzvané ruské kauze, ale prý neuvažuje.

Ali byl v roce 1967 odsouzen k pěti letům vězení, pokutě 10.000 dolarů a zákazu účasti v turnajích kvůli rozhodnutí ignorovat povolávací rozkaz do armády během vietnamské války. Argumentoval tím, že účast ve válce, s jejímž vedením nesouhlasil, odporuje jeho náboženskému přesvědčení.

Do vězení slavný boxer nenastoupil, protože nástup byl odložen do ukončení odvolacích procedur. Nejvyšší soud USA v roce 1971 pak rozsudek zrušil. Ali ale kvůli kauze nesměl boxovat v letech, kdy byl na sportovním vrcholu. Předloni zemřel ve věku 75 let.

Plány na omilostnění Aliho právníky udivily. Rozsudek je po verdiktu nejvyššího soudu neplatný a navíc bývalý prezident James Carter už v roce 1977 udělil všeobecnou milost všem Američanům, kteří do války ve Vietnamu odmítli nastoupit.

Trump koncem května omilostnil boxera Jacka Johnsona, prvního černošského mistra světa v supertěžké váze. V roce 1913 Johnsona bělošská porota odsoudila na rok a den za to, že cestoval s přítelkyní. Před sto lety bylo v USA nelegální cestovat s ženami přes hranice jednotlivých států z "nemravných důvodů". Johnsonova přítelkyně, údajně prostitutka, byla běloška.

S milostí pro sebe Trump nepočítá. "I když mám absolutní právo omilostnit sebe sama, nikdy to neudělám, protože jsem neprovedl nic špatného a všichni do vědí," řekl šéf Bílého domu.

Související

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 
Joe Biden

Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Více souvisejících

Donald Trump Muhamad Ali (boxer) milost prezidenta USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 48 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah

Izrael má v úmyslu rozšířit svou vojenskou operaci v palestinském městě Rafah na jihu Pásma Gazy. V pondělí to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant poradci Bílého domu pro národní bezpečnost Jakeovi Sullivanovi. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy