Ráj na zemi se změnil v odpudivou skládku, pláž zaplavily tuny odpadků +VIDEO

Santo Domingo - Karibik je pokládán za ráj na zemi, v případě pláže města Santo Domingo to ale rozhodně neplatí. V posledních dnes ji zaplavily tuny odpadků. Ministr životního prostředí už pohrozil úplným zákazem plastů.

Stovky tun odpadků se na pláže u oblíbené promenády v Santo Domingu dostaly poté, co bouře a vydatné srážky zvedly hladinu řeky Ozama protékající městem. Podle starosty Davida Collada mají svůj díl viny provozovatelé městského zvedacího mostu, kteří ho otevřeli v obavě, že ho zvýšená hladina řeky poškodí. Tím se na pláže dostaly odpadky z některých městských částí.

Na odstranění odpadků z pláží pracuje už několik dní na 500 dobrovolníků a vojáků. Dosud se jim povedlo vyzvednout asi 400 tun odpadků, ale dalších 600 tun podle odhadu starosty zbývá.

K neobvyklé situaci se vyjádřil i dominikánský ministr životního prostředí Ángel Estévez, který místo navštívil. "Nemůžeme sedět s rukama v klíně, musíme změnit přístup k nakládání s odpady, abychom se v nich neutopili," řekl ministr. "Tento vzkaz posílám mimo jiné podnikatelům - připravte se na den, kdy přestaneme užívat v Dominikánské republice plasty," uvedl Estévez.

Související

Orlando Jorge Mera

Ministra životního prostředí Dominikánské republiky Meru zastřelili v úřadě

V Dominikánské republice byl dnes zastřelen tamní ministr životního prostředí a přírodních zdrojů. S odvoláním na prezidentský úřad o tom informovaly agentury AP a Reuters. Orlando Jorge Mera byl zabit přímo ve svém úřadě, uvedla AP. Policie zadržela podezřelého ze střelby, úřady jej identifikovaly jako Miguela Cruze. Jeho motiv zatím není znám, podle prezidentské kanceláře byl dávným přítelem ministra.

Více souvisejících

Dominikánská republika plasty Moře Ekologie

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 50 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy