Rodina tuniského exprezidenta má 20 milionu dolarů na účtech v Kanadě

Montreal - Rodina svrženého tuniského prezidenta Zína Abidína bin Alího má na bankovních účtech v Kanadě uloženo až 20 milionů dolarů (357,5 milionu korun). V sobotu o tom informovala agentura AFP.

Tuniská vláda již požádala Kanadu, aby konta členů rodiny exprezidenta zmrazila a vydala do Tuniska jeho zámožného švagra Bel Hassena Trabelsího. Ten přiletěl do kanadského Montrealu soukromým letadlem 20. ledna.

Na rozdíl od evropských zemí, které podobným žádostem Tuniska vyhověly, Kanada zatím otálí. Tamní policie požaduje jasné důkazy, že peníze nejsou získané legálně. "Zatím nemáme potřebné důkazy," uvedl Bob Paulson, zástupce komisaře Královské kanadské jízdní policie.

Podle kanadských médií je na účtech bin Alího příbuzných 10 až 20 milionů dolarů.

Bel Hassena Trabelsí je nejstarším bratrem bin Alího manželky Lejly. Před převratem patřil mezi významné tuniské podnikatele.

Zín Abidín bin Alí vládl v Tunisku 23 let. Jeho režim padl 14. ledna po sérii protestů. Jedním z důvodů povstání byla vysoká nezaměstnanost a ekonomické problémy.

Bin Alí a další členové jeho rodiny uprchli do Saudské Arábie a jsou podezřelí, že ze země nelegálně vyvezli zlato a peníze.

Související

Tunisko

Vražda v Tunisku: Soud asi proběhne v Africe, verdikt může být nevratný

Soud v případu podezřelého úmrtí českého turisty na dovolené v Tunisku s největší pravděpodobností proběhne v severoafrické zemi, ačkoliv se v kauze začali angažovat také čeští kriminalisté. Manželce, která se měla přiznat k vraždě, podle místních zákonů hrozí i nevratný verdikt v podobě trestu smrti. 

Více souvisejících

Tunisko Kanada

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 2 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy