Pád Trumpa? Manafortovo svědectví nepřežije, tvrdí exvelvyslanec USA v Česku

Washington - Spolupráce někdejšího šéfa volebního štábu Donalda Trumpa Paula Manaforta se zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem podle analytiků vyvolává v týmu amerického prezidenta značné obavy. Bývalý poradce někdejšího demokratického prezidenta Baracka Obamy pro etické otázky Norman Eisen se domnívá, že Manafortova spolupráce s Muellerem bude Trumpovým koncem. Eisen, který v letech 2011 až 2014 působil jako americký velvyslanec v České republice, je znám jako hlasitý kritik nynějšího šéfa Bílého domu.

"Nepřežije Manafortovu svědeckou výpověď," řekl Eisen o Trumpovi v nedělním pořadu televize ABC News. Rovněž prohlásil, že Manafort zcela jistě musel Muellerovi nabídnout důležité informace, jinak by vyšetřovatel s dohodou nesouhlasil.

"Dohodu, jako je tato, dostanete jen tehdy, když stoupáte po žebříčku. A kdo je nad Paulem Manafortem, který vedl Trumpovi kampaň?" položil si Eisen otázku. V odpovědi řekl, že je to Trumpův stejnojmenný syn Donald, Trumpův dlouholetý důvěrník a poradce v kampani Roger Stone a nakonec také sám prezident.

S tímto názorem s Eisenem souhlasil i Ken Starr, který v 90. letech vyšetřoval bývalého prezidenta Billa Clintona a který umožnil jeho ústavní žalobu. Podle Starra je dohoda znamením toho, že Manafort má pro Muellera velice přínosné informace.

Mnozí demokraté se domnívají, že tehdejší vyšetřování vedené Starrem bylo předpojaté a politicky motivované. Podobně nyní demokraté a také Trump hovoří o práci Muellera, který rozplétá ruský vliv na americké prezidentské volby v roce 2016. Ve svém pátrání se Mueller zaměřil především na Trumpův štáb. Trump jakoukoli spolupráci s Ruskem popírá a případ přirovnává k honu na čarodějnice.

Výběrem poroty dnes začíná druhý proces s Manafortem. Zodpovídá se z toho, že před úřady zamlčel své politické angažmá na Ukrajině, kde působil jako poradce bývalého proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Jiný proces v srpnu skončil částečným uznáním viny v kauze, ve které soud řeší Manafortova obvinění z defraudací a daňových podvodů. Verdikt o trestu zatím vynesen nebyl.

Související

Více souvisejících

Donald Trump Paul Manafort Norman Eisen (diplomat USA) Prezident USA Robert Mueller (exšéf FBI)

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 10 minutami

před 12 minutami

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy