Amerika žije kauzou soudce Kavanaugha. Svědectví napadené ženy není jisté

Bratislava - Svědecká výpověď Christine Blaseyové Fordové, která obvinila kandidáta amerického prezidenta Donalda Trumpa na soudce Nejvyššího soudu Bretta Kavanaugha ze sexuálního napadení v 80. letech, není v právním výboru Senátu USA jistá. Právní zástupkyně Fordové Lisa Banksová tvrdí, že spěch se schůzí výboru, která je svolána na nadcházející pondělí, je zbytečný a že její výpovědi by mělo předcházet široké nadstranické vyšetřování. Kavanaugh obvinění odmítá.

Fordová chce podle Banksové se Senátem spolupracovat, s ohledem na vypjatou situaci, která ovlivnila její soukromý život, si přeje tempo zvolnit. Republikánští senátoři podle komentátorů očividně nechtějí záležitost protahovat, neboť by kauza mohla nominační proces dlouhodobě zablokovat.

Republikánský předseda senátního výboru Chuck Grassley v dopise oslovil Fordovou a její právní tým s tím, že případ není věcí Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), neboť o vhodnosti kandidáta na soudce Nejvyššího soudu rozhoduje výhradně Senát. Grassley také od Fordové chce do pátečního rána vědět, zda ve výboru v pondělí promluví. Pokud bude souhlasit, může se rozhodnout pro veřejné či soukromé slyšení.

Podle Banksové ale pondělní slyšení, na kterém bude přítomen i Kavanaugh, není spravedlivým a ani v dobré víře vedeným vyšetřováním. Poznamenala také, že v souvislosti s případem zaznělo několik jmen svědků a že i tito lidé by měli být do senátního procesu zahrnuti.

"Spěchat se slyšením je zbytečné a je v protikladu se snahou výboru zjistit pravdu," řekla Banksová. Fordová navíc v minulých dnech uvedla, že jakékoli slyšení v Senátu by se mělo uskutečnit až poté, co věc prošetří FBI. Zapojení FBI však odmítají nejen republikáni, ale také Trump.

Fordová tvrdí, že ji Kavanaugh jako 17letý středoškolák v opilosti na večírku povalil na postel a pokoušel se ji svléknout. Její křik se přitom snažil utlumit tím, že jí rukou zakryl ústa. Kdyby nebyl opilý, znásilnění by neunikla, domnívá se Fordová, která nyní působí na univerzitě v Kalifornii. Uvedla také, že ji zachránil Kavanaughův kamarád.

Za zachránce je považován Kavanaughův přítel Mark Judge. Ten ale prohlásil, že si takovýto zážitek nepamatuje.

Související

Brett Kavanaugh

Nejvyšší soud USA začal projednávat citlivou kauzu potratů

Nejvyšší soud Spojených států, který ve středu poprvé po zasednutí dvou soudců navržených prezidentem Donaldem Trumpem začal projednávat velkou kauzu týkající se potratů, je v otázce očividně rozdělen. Rozhodujícím hlasem by podle agentury Reuters mohl být předseda soudu John Roberts.
Brett Kavanaugh

Soudce Kavanaugh opět čelí obviněním z obtěžování. Trump ho podpořil

Americký prezident Donald Trump se zastal soudce Nejvyššího soudu Bretta Kavanaugha, který čelí novým obviněním z nevhodného sexuálního chování. Obvinění vznesl bývalý spolužák z univerzity, Kavanaugh se podle něj na studentském večírku obnažoval a došlo i k dalšímu nevhodnému chování. O nových obviněních informoval list The New York Times (NYT). Prezident v reakci na tato tvrzení odsoudil média i opoziční demokraty, kteří volají po soudcově odvolání. Newyorský list je ale vystaven kritice, že o kauze informoval nepřesně.

Více souvisejících

Brett Kavanaugh nejvyšší soud USA Sexuální obtěžování Christine Blaseyová Fordová USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 19 minutami

před 55 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy