Kavanaugh čelí dalšímu obvinění, prý se obnažoval. Levicové spiknutí, běsní Bílý dům

New York - Kandidáta amerického prezidenta Donalda Trumpa na soudce Nejvyššího soudu USA Bretta Kavanaugha obvinila z nevhodného chování už druhá žena. Zprávu přinesl v neděli magazín The New Yorker jen několik hodin poté, co právní výbor Senátu USA na čtvrtek stanovil termín slyšení, na němž promluví Christine Blaseyová Fordová. Ta Kavanaugha obvinila, že ji napadl ještě jako středoškolák. Bílý dům dál pevně stojí za Kavanaughem a zorganizuje na jeho podporu "agresivní obranu".

S novým obviněním přišla třiapadesátiletá Deborah Ramirezová. Časopisu The New Yorker popsala incident, kdy se Kavanaugh v akademickém roce 1982/1983 obnažoval na kolejním večírku na Yaleově univerzitě. 

Ramirezová si vybavuje, že Kavanaugh se obnažoval na kolejním večírku, na němž se pil alkohol. Údajně jí strčil penis před obličej a ona se ho proti své vůli dotkla, když chtěla tehdejšího studenta prvního ročníku odstrčit.

Případem se zabývají demokraté v Senátu. Kalifornská senátorka Dianne Feinsteinová napsala dopis šéfovi právního výboru Chucku Grassleymu, aby slyšení Fordové plánované na čtvrtek okamžitě odložil. Vyzvala ho, aby se připojil k žádostem demokratů o zásah Federálního výboru pro vyšetřování (FBI), který by měl Kavanaughovu minulost prošetřit.

The New Yorker napsal, že Ramirezová se zprvu zdráhala veřejně promluvit, částečně proto, že v její paměti jsou mezery způsobené pitím v době incidentu. Připustila také, že si není úplně jistá, jakou roli tehdy Kavanaugh při události sehrál.

Magazín tvrdí, že Ramirezová své vzpomínky šest dní pečlivě vyhodnocovala a radila se se svým právníkem, než si byla svými vzpomínkami na incident dostatečně jistá.

Bílý dům v nedělním prohlášení tlumočil Kavanaughovo tvrzení, že zmíněná událost "se nestala" a že nařčení ze strany Ramirezové je "očerňující, tuctové a prostoduché". Mluvčí Bílého domu k tomu dodala, že tvrzení Ramirezové mají "srazit dobrého člověka".

Známý americký advokát Michael Avenatti mezitím na twitteru oznámil, že začal zastupovat ženu s údajně důvěryhodnou informací o tom, že Kavanaugh se svým přítelem Markem Judgem vnucovali spolužačkám na střední škole alkohol a drogy. Avenatti prý o tom má "důležité důkazy".

Právní výbor by měl po plánovaném slyšení Fordové zaujmout stanovisko ke Kavanaughově jmenování do nejvyššího amerického justičního sboru, kam ho navrhl prezident Trump. Senátní plénum, které o jmenování rozhoduje, ale není povinno se doporučujícím stanoviskem výboru řídit.

V Senátu podle serveru Politico zatím Kavanaugh dostatek hlasů ke svému schválení nemá. Mnozí republikánští senátoři prý velmi pečlivě sledují, jak údajný násilník na obvinění vznesená proti němu reaguje. Zatím ale podle serveru není jasné, zda republikáni od podpory Kavanaugha upustí.

Prezident Donald Trump dnes v New Yorku prohlásil, že obvinění Kavanaugha jsou "totálně politická" a zdůraznil, že stojí "celou dobu při něm". Prezidentova poradkyně Kellyanne Conwayová v televizi CBS označila obvinění za "rozsáhlé levicové spiknutí". Nedomnívá se, že na "bedra jednoho muže by měly být přeneseny veškeré útoky hnutí MeToo", jehož nařčení už poznamenalo kariéru mnoha mocných mužů v USA.

Podle poradců Bílého domu zdržovací taktika demokratů, kteří žádají podrobné vyšetření údajných Kavanaughových prohřešků, má jen vytvořit prostor pro nová a nová obvinění. 

Související

Brett Kavanaugh

Nejvyšší soud USA začal projednávat citlivou kauzu potratů

Nejvyšší soud Spojených států, který ve středu poprvé po zasednutí dvou soudců navržených prezidentem Donaldem Trumpem začal projednávat velkou kauzu týkající se potratů, je v otázce očividně rozdělen. Rozhodujícím hlasem by podle agentury Reuters mohl být předseda soudu John Roberts.
Brett Kavanaugh

Soudce Kavanaugh opět čelí obviněním z obtěžování. Trump ho podpořil

Americký prezident Donald Trump se zastal soudce Nejvyššího soudu Bretta Kavanaugha, který čelí novým obviněním z nevhodného sexuálního chování. Obvinění vznesl bývalý spolužák z univerzity, Kavanaugh se podle něj na studentském večírku obnažoval a došlo i k dalšímu nevhodnému chování. O nových obviněních informoval list The New York Times (NYT). Prezident v reakci na tato tvrzení odsoudil média i opoziční demokraty, kteří volají po soudcově odvolání. Newyorský list je ale vystaven kritice, že o kauze informoval nepřesně.

Více souvisejících

Brett Kavanaugh Sexuální obtěžování Christine Blaseyová Fordová USA (Spojené státy americké) Deborah Ramirezová

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy