Domácí mazlíčci Američanů jsou obézní po svých páníčcích

Washington - Stejně jako jejich páníčci trpí většina amerických domácích mazlíčků problémy s nadváhou. S odvoláním na novou veterinární studii o tom v pátek informovala agentura AFP.

Americká Asociace pro prevenci obezity u domácích zvířat (APOP) zjistila, že 53 procent koček a více než 55 procent psů chovaných v amerických domácnostech má nadváhu nebo je obézních.

Problém s váhou se ve Spojených státech týká zhruba 50 milionů tlustých koček a 43 milionů otylých psů.

APOP postavila závěry své čtvrté výroční studie na výsledcích pozorování 133 dospělých koček a 383 psů.

Veterináři museli konstatovat nadváhu zhruba u třetiny koček. Experti navíc zjistili, že přibližně 22 procent amerických „domácích šelem“ je odsouzeno ke klinické obezitě.

Z pozorovaných psů mělo nadváhu 35 procent a 20,6 procenta obezitu.

„V současné době pozorujeme větší počet obézních mazlíčků než v minulosti,“ uvedl veterinární lékař Ernie Ward, zakladatel APOP.

V roce 2007 měly Spojené státy zhruba 19 procent koček a pouhých 10 procent psů s váhou převyšující normální úroveň o 30 procent – tak veterináři definují obezitu u domácích mazlíčků.

„To je znepokojující, protože to znamená, že více domácích zvířat bude postiženo nemocemi spojenými s váhou jako například artritida, cukrovka nebo vysoký krevní tlak,“ upozornil Ward. Jde o stejný soubor potíží, které doprovází nadváhu i u člověka.

Americké kočky a psi jsou na tom co do obezity nepatrně lépe než jejich páníčci. Obézní je ve Spojených státech každý třetí člověk.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) obezita, nadváha, hubnutí

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 40 minutami

Aktualizováno před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Na raketový útok odpovíme, vzkazuje Izrael. Pak čekejte zdrcující a ničivější reakci, reaguje Írán

Generální tajemník OSN António Guterres v úterý ostře odsoudil další eskalaci napětí na Blízkém východě po vypálení desítek balistických raket z Íránu na Izrael. Írán varoval, že pokud Izrael zareaguje nebo podnikne další útoky, íránská reakce bude drtivá a ještě ničivější. Izrael ale přesto slibuje odvetu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy