Nová bilance: Požár na severu Kalifornie si vyžádal nejméně 77 obětí

Ničivý požár na severu Kalifornie si podle nové bilance vyžádal nejméně 77 mrtvých. Oznámil to úřad šerifa okresu Butte, podle kterého je pohřešováno takřka tisíc lidí, napsala dnes agentura Reuters. Plameny dosud zpustošily 445 čtverečních kilometrů. Hasiči, kteří mají pod kontrolou 66 procent požáru, předpokládají, že se jim nepodaří oheň uhasit před koncem měsíce.

Požár na severu Kalifornie, který je znám jako Camp Fire, vypukl 8. listopadu a díky suchu a větru se rychle rozšířil. Horké město Paradise, kde žilo 27.000 lidí, bylo zcela vypáleno. Hasiči nyní oznámili, že očekávaný déšť, který by do regionu mohl v tomto týdnu přinést až deset centimetrů srážek, jim v boji s živlem pomůže.

Déšť zároveň zkomplikuje pátrání po obětech požáru. Úřady se mezitím snaží objasnit osudy pohřešovaných, kterých bylo ještě o víkendu 1300. Nyní je evidováno 993 pohřešovaných. Úřad šerifa sdělil, že bilance nezvěstných se neustále mění a že seznam je třeba vnímat jako soubor neutříděných dat. List The New York Times v této souvislosti poukázal na nepřesnosti nebo na to, že někteří lidé jsou na výčtu několikrát.

Požár trápí i jih Kalifornie, kde si živel vyžádal životy tří lidí. Hasiči dnes uvedli, že pod kontrolou mají 94 procent plamenů a že do čtvrtka se jim podaří uhasit i zbytek.

O příčinách obou požárů pátrají vyšetřovatelé. Mezitím některé společnosti, které mají na starosti elektrorozvodnou síť, uvedly, že v době vypuknutí požárů měly v oblastech problémy s vybavením. Firma PG&E sdělila, že pokud živel Camp Fire zavinila její technika, pak případné finanční závazky, kterým bude čelit, její pojištění nepokryje.

Související

Požár

Hasiči dostali požár v Kalifornii pod kontrolu. Vyžádal si 85 životů

Nejtragičtější požár v historii Kalifornie se dnes místním hasičům podařilo dostat zcela pod kontrolu. Kalifornská lesní správa o tom informovala na twitteru. Požár Camp Fire severovýchodně od San Francisca spálil území o ploše 620 kilometrů čtverečných a vyžádal si nejméně 85 obětí.

Více souvisejících

požár v Kalifornii (listopad 2018) Kalifornie Požáry

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy