Amerika letos zažila 94 školních incidentů se zbraněmi

Letošní rok byl pro školy ve Spojených státech zdaleka nejhorším, co se týče počtu incidentů, v nichž hrály roli střelné zbraně. Vyplývá to z výzkumu vysoké školy Naval Postgraduate School (NPS), o kterém dnes informoval web deníku The Guardian. Akademici napočítali už 94 případů, kdy někdo ve škole "mává zbraní, střílí, nebo kulka z jakéhokoli důvodu zasáhne školní majetek". Dosavadní smutný rekord stanovený v roce 2006 činil 59 takovýchto incidentů.

Databáze NPS sahající až k roku 1970 popisuje na základě veřejně dostupných zdrojů celkem 1328 incidentů se zbraněmi na amerických školách. Ve 355 případech se jednalo o eskalaci dřívějšího sporu, 164 incidentů mělo údajně spojitost s aktivitami zločineckých gangů, ve 150 případech šlo o nehodu, ve 120 o pokusy o sebevraždu.

Letos postihly největší tragédie školy ve floridském Parklandu, kde v únoru zemřelo 17 studentů a pracovníků střední školy Marjory Stoneman Douglasové, a v Texaském Santa Fe, kde útočník v květnu zabil 10 osob. Poslední záznamy v databázi NPS jsou z 22. listopadu, kdy se střílelo na školách v Des Moines ve státě Washington i v texaském Dallasu.

"Tohle je daleko za hranicí nepřijatelného," komentovala zjištění NPS Nicole Hockleyová, která stojí v čele neziskové organizace Sandy Hook Promise usilující o prevenci násilí na školách. Šestiletý syn Hockleyové byl před šesti lety jednou z obětí střelby na základní škole Sandy Hook ve státě Connecticut, která si vyžádala 28 životů.

"Je to neomluvitelné. Je v moci každého zabránit násilí ještě než vypukne a my chceme co nejvíce lidí vyzbrojit znalostmi o tom, jak udržet své školy a komunity v bezpečí," dodala.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) střelba ve škole na Floridě (14. 2. 2018) střelba na škole v Santa Fe (18. 5. 2018)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy