Mrtvé děti na jižní hranici USA? Trump svalil vinu na demokraty, problém prý vyřeší zeď

Za smrt dětí či jakéhokoli jiného migranta na hranici Spojených států jsou zodpovědní výhradně demokraté a jejich imigrační politika. Na twitteru to dnes napsal americký prezident Donald Trump. Svým příspěvkem zjevně reagoval na nedávnou smrt dvou dětí z Guatemaly, které před tím zadržely americké migrační úřady. Podle Trumpa by vše vyřešila výstavba zdi, o jejíž financování se s demokraty pře.

"Jakákoli smrt dětí nebo jiných (lidí) na hranici je výhradně chybou demokratů a jejich mizerné imigrační politiky, která dovoluje lidem vydávat se na dlouhé pochody v domnění, že mohou nelegálně vstoupit do naší země. Nemohou," uvedl prezident Trump na twitteru.

Any deaths of children or others at the Border are strictly the fault of the Democrats and their pathetic immigration policies that allow people to make the long trek thinking they can enter our country illegally. They can’t. If we had a Wall, they wouldn’t even try! The two.....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 29. prosince 2018

Pokud by na hranici Mexika a Spojených států byla zeď, o jejíž stavbu šéf Bílého domu dlouhodobě usiluje, migranti by se podle něj o vstup do USA "ani nepokusili".

...children in question were very sick before they were given over to Border Patrol. The father of the young girl said it was not their fault, he hadn’t given her water in days. Border Patrol needs the Wall and it will all end. They are working so hard & getting so little credit!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 29. prosince 2018

Svým příspěvkem na sociální síti Trump zjevně reagoval na smrt dvou dětí z Guatemaly, které tento měsíc zemřely na jihu Spojených států poté, co je spolu s jejich rodiči zadržely imigrační úřady. Osmého prosince zemřela v nemocnici v El Pasu ve státě Texas sedmiletá holčička. V noci na úterý tento týden zemřel v nemocnici ve městě Alamogordo ve státě Nové Mexiko osmiletý chlapec.

Právě z Guatemaly, Hondurasu a Salvadoru pocházelo nejvíc lidí, kteří se přidali na podzim k takzvaným karavanám putujícím Střední Amerikou a Mexikem k jižní hranici USA. Nyní tisíce lidí čekají v mexických pohraničních městech Tijuana a Ciudad Juárez na vyřízení svých žádostí o azyl. Řada z nich se pokouší překročit mexicko-americkou hranici nelegálně.

"Ty dvě dotyčné děti byly nemocné ještě před tím, než byly předány pohraniční stráži. Otec té mladé dívky řekl, že to nebyla jejich chyba a že jí nedal vodu několik dní," uvedl na twitteru Trump. "Pohraniční stráž potřebuje zeď a všechno to skončí. Pracují tak tvrdě a dostává se jim tak málo uznání," dodal.

...children in question were very sick before they were given over to Border Patrol. The father of the young girl said it was not their fault, he hadn’t given her water in days. Border Patrol needs the Wall and it will all end. They are working so hard & getting so little credit!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 29. prosince 2018

Spor prezidenta Trumpa s demokraty už od 22. prosince částečně ochromil federální úřady. Krizi vyvolal jeho požadavek zahrnout do rozpočtu vysokou částku na výstavbu zdi na mexické hranici. To demokraté odmítají. Řešení americká média očekávají až v lednu. V pátek prezident pohrozil, že nechá hranici mezi USA a Mexikem uzavřít, pokud demokraté v Kongresu na financování hraniční zdi nepřistoupí.

Související

Joe Biden

Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Více souvisejících

Donald Trump karavany migrantů Prezident USA USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup

Ukrajinské jednotky zastavily ruský postup v některých zónách Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde vede Rusko novou ofenzívu. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská armáda, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy