Prezidentskou USA chce být hinduistka Gabbardová, v minulosti pobouřila demokraty

Členka amerického Kongresu za stát Havaj Tulsi Gabbardová se bude ucházet o nominaci Demokratické strany na prezidenta Spojených států v roce 2020. Kandidaturu ohlásila v interview na stanici CNN. Veteránka z války v Iráku patří spíše k liberálnímu křídlu strany, uvedla dnes agentura AP.

Sedmatřicetiletá Gabbardová je prvním hinduistickým zákonodárcem zvoleným do Kongresu a také jeho prvním členem narozeným na území Americké Samoy. Do školy chodila ve státech New Hampshire a Iowa. Napsala paměti, které mají vyjít v květnu. V centru její kampaně budou stát "otázky války a míru".

When we stand together, united by our love for each other and for our country, there is no challenge we cannot overcome. Will you join me? #TULSI2020 https://t.co/bymLSiaRkF

— Tulsi Gabbard (@TulsiGabbard) 12. ledna 2019

Gabbardová, která je u demokratů populární zejména mezi liberály, se připojí k předpokládanému dlouhému pelotonu kandidátů této strany na prezidentskou funkci. Elizabeth Warrenová z Massachusetts vytvořila výbor, s jehož pomocí chce zjistit, zda se bude moci v roce 2020 o úřad šéfky Bílého domu ucházet. Nyní je na turné po těch státech unie, kde se budou demokratické primárky konat jako první.

Kalifornská senátorka Kamala Harrisová, newjerseyský senátor Cory Booker, newyorská senátorka Kirsten Gillibrandová, senátor za Vermont Bernie Sanders a rovněž bývalý viceprezident Joe Biden kandidaturu teprve zvažují. Očekává se, že své rozhodnutí sdělí v nadcházejících týdnech. Někdejší ministr bytové výstavby v administrativě bývalého demokratického prezidenta Baracka Obamy Julian Castro svou kandidaturu pravděpodobně ohlásí během dneška.

Kandidatura Gabbardové se neobejde bez kontroverzí. V roce 2016 totiž politička vzbudila nevoli mezi demokraty, když se setkala s prezidentem Donaldem Trumpem v době mezi jeho zvolením a nástupem do funkce.

Pohoršení spolustraníků vyvolala i její tajná cesta do Sýrie, kde se setkala s prezidentem Bašárem Asadem, který je obviněn z válečných zločinů a genocidy. Vyjádřila pochybnost, zda byl Asad zodpovědný za chemický útok proti civilnímu obyvatelstvu, který zabil desítky lidí a který přiměl Spojené státy zaútočit na syrské letecké základny. Gobbardová řekla, že své cesty nelituje a že považuje za důležité setkat se s protivníky, pokud "upřímně prosazujete mír".

Gabbardová byla jednou z předních členů Kongresu, která podporovala Sanderse v jeho kandidatuře proti Hillary Clintonové v demokratických primárkách v roce 2016.

Související

Více souvisejících

Tulsi Gabbardová Prezident USA USA (Spojené státy americké) havajské ostrovy

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy