Trump chce postavit zeď do dvou let. Naprosto nerealistické, smějí se mu experti

Ačkoliv americký prezident Donald Trump ustoupil tlaku Demokratů a souhlasil s uvolněním peněz pro vládní zaměstnance a federální úřady. Nicméně stále trvá na vybudování hraničního plotu na hranicích s Mexikem. Slibuje jeho postavení do dvou let. Podle expertů je to však naprosto nereálná představa. Odhadují, že je při optimistických představách je jej možné postavit za 8 až 11 let.

Trump požaduje na stavbu plotu 5,7 miliard dolarů. Demokraté to považují za zbytečný výdaj a nechtějí mu peníze poskytnout. V důsledku jejich sporu vznikla rozpočtová krize, kdy zaměstnanci federálních úřadů nedostávali po 35 dní výplatu, vůbec nejdelší dobu v americké historii.

Americký prezident i přes své odstoupení požadavkům Demokratů stále trvá na vybudování zdi, respektive ocelového plotu, který má fungovat jako ochrana před latinskoamerickými migranty vstupujícími přes mexické hranice do USA. Trump naznačuje, že pokud mu Demokraté peníze neposkytnou, vyhlásí výjimečný stav a peníze získá z jiných zdrojů.

Nicméně, i kdyby Trump získal peníze tímto způsobem, podle expertů by to stejně nestačilo na vybudování plotu podle jeho představ v dané horizontu. Dle jejich propočtů vybudování 1 000 mil ocelové hraniční bariéry, na které by pracovalo 10 000 pracovníků, by trvalo 11 let. Trump přitom uvedl, že hraniční plot postaví během dvou let.

Hranice s Mexikem je 1 954 mil dlouhá, přičemž okolo 650 mil už je ohraničeno různými typy plotu. Trumpův plán počítá s vybudováním nového plotu rozkládajícího se na 864 mílích a náhradním plotem na 1 163 mil. 

Ed Zarenski, ekonomický analytik zaměřující se na konstrukční práce, odhaduje, že Trumpem plánovaný hraniční plot by stál při započtení všechno materiálu okolo 22 miliard dolarů. Toto číslo považuje Zarenski navíc za „příliš optimistické“, protože nebere v úvahu další podstatné faktory jako je inflace, ubytování pro pracovníky a cenu za vykoupení pozemků. Podle Zarenskiho je při  optimistických prognózách možné, že plot se postaví za 8 let. 

Stanice CBNC upozorňuje na jiný poměrně nedávný projekt stavby hraničního plotu z roku 2009 v El Pasu v Texasu. Ten se rozkládá na pouhých 38 mil a stál 170 miliónů dolarů (dnes asi 200 miliónů dolarů) a zapojilo se do něj asi 1 100 pracovníků. Výše plotu dosahuje výšky pouhých 19 metrů, výrazně méně než kolik by Trump chtěl, aby dosahoval jeho hraniční plot (30 metů).

Současných požadovaných 5,7 miliard dolarů by stačí jen na vybudování zlomku plotu, asi 234 mil dlouhé nové ocelové bariéry, podle dopisu ze 6. ledna od Úřadu pro řízení a rozpočet.

Podle Michaela Deara, emeritního profesora městského a regionálního plánování lze o efektivnosti plotu velmi pohybovat. Podle něj drogové kartely mají své způsoby, jak proniknout i přes velmi chráněné hranice. Ploty jim vlastně vyhovují, protože mohou odhadnout jeho slabá místa a nemusí se potýkat s rozptýlením zdrojů napříč pouští.

Podle Deara plot též příliš nepomůže s řešením problému nelegální migrace, protože mnozí tito migranti už jsou v USA. Navíc migranti mají vlastní způsoby, jak se přes hraniční ploty dostat. Médii minulý týden proběhla zpráva o 376 migrantech, kteří podkopali hraniční zeď a tunely se dostali z Mexika do USA. V jiném případě více jak 200 migrantů překročilo bariéru u španělské enklávy Ceuta v Maroku.  

Související

Více souvisejících

Donald Trump zeď USA (Spojené státy americké) Mexiko

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy