Záhadná smrt v USA: Exporadce Putina měl neobvyklou zlomeninu

Bývalý ruský ministr pro tisk a mediální poradce prezidenta Vladimira Putina Michail Lesin, který za kontroverzních okolností zemřel v roce 2015 ve washingtonském hotelu, měl zlomeninu obvykle spojovanou se rdoušením. Vyplývá to z dokumentů, které washingtonský úřad soudního lékařství z nařízení soudu poskytl stanici Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL).

Fraktura jazylky, kosti mezi bradou a hrtanem, kterou Lesin utrpěl, je považována za výjimečnou, často k ní totiž dochází při rdoušení. Jeden z dokumentů, který má RFE/RL k dispozici, uvádí, že jazylka byla zlomena v době smrti či její blízkosti. Další posudek ale konstatoval, že kost mohla být poškozena až po Lesinově skonu a možná i během pitvy.

Stanice nicméně zprávu, která má 149 stran, označila za dosud vědecky nejpřesnější popis Lesinovy smrti. Závěrečná zpráva prokuratury z října 2016 konstatovala, že Lesin zemřel bez cizího zavinění souběhem otravy alkoholu a tupými poranění na těle včetně hlavy způsobenými pády.

MYSTERIOUS DEATH: A new report says ex-Putin adviser who died at a DC hotel had a broken neck. #lesin #investigation #putin #advisor https://t.co/loip5xtzyb

— Richard Reeve (@abc7Richard) 17. března 2019

Lesin se 2. listopadu 2015 zapsal jako host hotelu Four Seasons a od první chvíle začal pít. Potuloval se po chodbách a personál ho několikrát odvedl zpět do pokoje. O půl šesté ráno 4. listopadu odjel v taxi do hotelu Dupont Circle a najal si tam apartmá za 1200 dolarů, jež zaplatil v hotovosti. Vrátil se do původního hotelu, kde ho ráno našli na chodbě jenom ve spodním prádle. Následně ho vykázali z pokoje, Lesin proto odjel do Dupont Circle, kde bylo dopoledne 5. listopadu jeho tělo nalezeno.

Pochybnosti na případu vyvolává mimo jiné to, že chybí desetihodinový záznam z kamery na chodbě, takže není jasné, zda do pokoje k Lesinovi někdo nevstoupil. Jasno nevnesla ani policejní zpráva, která byla před zveřejněním zeditována.

Tyto okolnosti daly vzniknout spekulacím o tom, zda Lesin nemohl být zavražděn, protože mohl poskytnout detaily o ruském systému praní peněz. Není ale jasné, proč by americká policie a lékař měli mít zájem skrývat fakta.

Server Buzzfeed předloni s odvoláním na neidentifikovaný zdroj informoval, že Federální úřad pro vyšetřování (FBI) se domnívá, že Lesin byl zavražděn. Zemřel v předvečer naplánovaného setkání se zástupci ministerstva spravedlnosti, které prý platilo hotelový účet.

Lesin byl na počátku tisíciletí jednou z nejvlivnějších postav v ruských médiích. V letech 1999 až 2004 působil jako ministr tisku, dalších pět let byl poradcem prezidenta Putina. Roku 2014 ale náhle z funkce odešel, což znalci poměrů v Moskvě považovali za projev toho, že upadl v nemilost. Když zemřel, bylo mu 57 let. V Moskvě byla zpráva o jeho smrti hlavní událostí, Rusko rychle oznámilo, že příčinou byl infarkt, což ale soudní lékař v USA nepotvrdil.

Související

Vladimír Putin

Záhadná smrt Putinova poradce Lesina? Soud v USA nařídil zpřístupnit pitevní zprávu

Americký soud nařídil washingtonskému úřadu soudního lékařství zpřístupnit pitevní zprávu pořízenou po smrti bývalého ruského ministra a prezidentova poradce Michaila Lesina. Zemřel v roce 2015 ve washingtonském hotelu a za příčinu smrti byla označena otrava alkoholem. Agentura AP napsala, že nový soudní požadavek by mohl vnést světlo na nejasné okolnosti kolem Lesinovy smrti. Soud nařízení vydal podle dnešní zprávy agentury AP na základě podnětu stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda.

Více souvisejících

Michail Lesin Vladimír Putin USA (Spojené státy americké) FBI

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy