Peruánský exprezident Kuczynski bude ve vazbě až tři roky, je namočen v rozsáhlé aféře

Peruánský soud dnes nařídil držet ve vazbě bývalého prezidenta Pedra Pabla Kuczynského až tři roky, než se vyšetří jeho údajné zapojení do korupce a praní špinavých peněz. Informovala o tom dnes agentura AP. Rozhodnutí má zabránit tomu, aby Kuczynski utekl ze země. Kauza se týká jeho vazeb na brazilskou firmu Odebrecht, která uplácela politiky v řadě zemí Latinské Ameriky. Osmdesátiletý Kuczynski veškerá obvinění odmítá.

Kuczynski stál v čele země od července 2016 do loňského března, kdy sám odstoupil z úřadu hlavy státu, a to jen den před plánovaným hlasováním poslanců o jeho odvolání. To mu hrozilo právě kvůli dřívějším vazbám na firmu Odebrecht. Kuczynski údajně dostal od této velké stavební firmy úplatky v době, kdy ještě nebyl prezidentem, ale ministrem hospodářství a poté premiérem.

Justicia peruana ordena 36 meses de prisión para ex presidente #Kuczynski por su presunta vinculación en el caso del consorcio brasileño #Odebrecht https://t.co/NqOYRfJk43 pic.twitter.com/4wtAXDR3xu

— David de la Paz (@daviddelapaz) 20. dubna 2019

Exprezident odmítá, že by dělal něco nezákonného, tvrdí, že dostával peníze od Odebrechtu za poradenskou činnost. Původně ale zapřel i jakékoli vazby na tuto firmu.

Kuczynski loni z prezidentského úřadu odstoupil poté, co opozice zveřejnila videonahrávky, na nichž údajně vládní poslanci uplácejí kolegy v parlamentu, aby hlasovali proti odvolání prezidenta.

Peruánský parlament hlasoval o sesazení Kuczynského v prosinci 2017, kdy se ale prezident v úřadu udržel díky hlasům několika opozičních poslanců. Ti ho údajně podpořili výměnou za to, že slíbil a poté o Vánocích udělil milost peruánskému exprezidentovi Albertu Fujimorimu, odsouzenému za zločiny proti lidskosti.

Kvůli přijímání úplatků čelí v Peru vyšetřování i dva další předchozí prezidenti - Ollanta Humala a Alejandro Toledo. Alan García, další první muž Peru, spáchal ve středu při zatýkání - též v souvislosti s korupčního skandálu kolem společnosti Odebrecht - sebevraždu. I on obvinění odmítal a označoval jej za politicky motivované pronásledování.

Související

Pedro Pablo Kuczynski

Soud uvalil domácí vazbu na peruánského exprezidenta Kuczynského

Peruánský soud nařídil domácí vazbu pro bývalého prezidenta Pedra Pabla Kuczynského, který čelí obviněním ve velké korupční kauze kolem brazilské stavební společnosti Odebrecht. Prokuratura původně požadovala umístit osmdesátiletého politika do vazební věznice, kvůli jeho chatrnému zdraví však soud rozhodl o mírnějších podmínkách. Informovala o tom peruánská média. Kuczynski, který veškerá obvinění odmítá, o víkendu podstoupil úspěšnou operaci srdce.

Více souvisejících

Pedro Pablo Kuczynski Peru Odebrecht Korupce

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 43 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Rusko navrhlo členům OSN rezoluci o zákazu zbraní ve vesmíru. Samo ji před týdnem vetovalo

Ruská federace předložila členům Rady bezpečnosti OSN návrh rezoluce, který žádá všechny země, aby podnikly opatření s cílem zabránit umístění zbraní ve vesmíru. Tento krok následuje těsně po nedávném vetu, které Rusko udělilo podobné americko-japonské rezoluci. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy