Lékový skandál v USA: Exšéf farmaceutické firmy je vinen, k prodeji zákeřného léku využil i erotiku

Soud ve Spojených státech uznal vinným zakladatele farmaceutické společnosti Insys Therapeutics Johna Kapoora z uplácení doktorů, aby předepisovali jeho firmou produkovaný návykový lék proti bolesti. Hrozí mu až dvacet let vězení, napsala agentura Reuters. Kapoorův případ média považují za vítězství vládního tažení proti firmám, které přispívají k opioidové krizi. Opioidy, které zahrnují drogy jako heroin, ale také celou škálu analgetik, přispěly v USA v roce 2017 podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) k téměř 48.000 úmrtím.

Společně s Kapoorem porota ve čtvrtek uznala vinu i čtyř manažerů Insys Therapeutics. V rámci podvodu upláceli Kapoor a jeho tým lékaře, aby pacientům, i když ho nepotřebovali, předepisovali fentanylový sprej Subsys, a tím zvýšili jeho prodej.

Společnost také klamala pojišťovny v tom, kolik pacientů analgetikum skutečně potřebuje. Fentanyl, který je výrazně silnější než heroin, se v medicíně používá jako jedno z nejsilnějších analgetik.

Kapoorovi právníci oznámili, že jejich klient se odvolá. "Doktor Kapoor je verdiktem zmatený," uvedla jeho obhájkyně Beth Wilkinsonová. Dodala, že doba čtyř týdnů, po kterou se porota o vině radila, dokazuje, že případ není jednoznačný.

Během procesu porotci zhlédli i rapové video, které Insys nechala natočit k motivaci svých zaměstnanců, aby se snažili najít pro sprej více zákazníků. V klipu, ve kterém účinkuje i maskot v převleku za sprej Subsys, se rapuje mimo jiné o získávání nových lékařů a pacientů. "Mám nové pacienty a mám jich mraky," zpívají rapeři.

Vyslechnuta byla také někdejší striptérka, která se později stala šéfkou regionálního prodeje Insysu. Tato žena podle Reuters v jistém chicagském klubu v rámci marketinkové kampaně předvedla jednomu z doktorů erotický tanec, aby ho přiměla k předepisování léku.

Klíčovým svědkem se stal někdejší výkonný ředitel Insysu, který se k účasti na podvodu přiznal a s prokuraturou spolupracoval. Kapoor během procesu řekl, že společnost některým lékařům skutečně platila, podle něj to ale nebyly úplatky, ale odměna za to, že chválili výhody analgetického spreje.

Pětasedmdesátiletá Kapoor se stal jedním ze symbolů vládního tažení proti zneužívání opioidů. Zadržen byl loni v říjnu ve stejný den, kdy Trump kvůli nadužívání opioidů a rostoucí závislosti pacientů na lécích proti bolesti vyhlásil v USA stav nouze.

John Kapoor USA (Spojené státy americké) léky

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 2 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

Erdogan v květnu do Bílého domu nedorazí, potvrdili Turci

Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v Bílém domě se neuskuteční. Nejmenovaný turecký činitel to v pátek potvrdil agentuře AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy