Trump zavádí clo na zboží z Mexika kvůli migraci, světové trhy se otřásají

Americký prezident Donald Trump dnes oznámil, že Spojené státy od 10. června uvalí na veškeré zboží z Mexika pětiprocentní clo. To má podle Trumpa přimět Mexiko, aby zastavilo příliv migrantů do Spojených států. Mexický prezident v reakci na Trumpovo rozhodnutí vybídl k jednáním, do USA posílá ministra zahraničí.

"Celní sazby se budou postupně zvyšovat, dokud problém s nelegálním přistěhovalectvím nebude napraven, pak cla budou zrušena," uvedl Trump na twitteru ve čtvrtek večer místního času (v noci na dnešek SELČ).

"Pokud migrační krize bude zmírněna konkrétními opatřeními v Mexiku, jejichž dopad bude určen naším jediným rozhodnutím, cla budou zrušena," upřesnil Trump v prohlášení Bílého domu. V opačném případě se cla každý měsíc zvýší o pět procentních bodů, až k 1. říjnu dosáhnou 25 procent.

On June 10th, the United States will impose a 5% Tariff on all goods coming into our Country from Mexico, until such time as illegal migrants coming through Mexico, and into our Country, STOP. The Tariff will gradually increase until the Illegal Immigration problem is remedied,..

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 30. května 2019

Prezident, který učinil z boje proti nelegálnímu přistěhovalectví jednu ze svých priorit již během volební kampaně v roce 2016, opakovaně obviňuje Mexiko z pasivní spoluúčasti na problému a tvrdí, že mexická vláda nedělá nic, aby zabránila přílivu migrantů ze Střední Ameriky. "Po celá léta s námi Mexiko nezacházelo spravedlivě, ale nyní prosazujeme svá práva," zdůraznil Trump v prohlášení.

Trumpovo nečekané oznámení o uvalení cel paradoxně přišlo ve stejný den, kdy vláda USA zahájila proces parlamentní ratifikace nové dohody o volném obchodu (USMCA) spojující Spojené státy s Kanadou a Mexikem, poznamenala agentura AFP. Dohodu žádná z trojice zemí ještě neratifikovala, Kanada ale tento proces ve středu formálně zahájila a mexická vláda ve čtvrtek oznámila, že dohodu předkládá zákonodárcům. Také Trump chce schvalování uspíšit, proto tlačí na Kongres, aby proces dokončil do léta.

Náměstek mexického ministra zahraničí Jesús Strada varoval, že by bylo "pohromou", pokud by se Trumpova celní výhrůžka naplnila. "Pokud by se tak stalo, budeme muset reagovat energicky," prohlásil před novináři.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador zaslal svému americkému protějšku dopis, vybízející k jednáním. "Informuji vás, že nechci konfrontaci. Navrhuji prohloubit dialog a hledat alternativní řešení problému přistěhovalectví," uvedl. "Uvědomte si prosím, že mi odvaha nechybí, že nejsem zbabělý a ani váhavý, neboť jednám podle principů. Věřím v politiku, která byla mimo jiné stvořena k tomu, aby zabránila konfrontaci a válce," dodal prezident.

López Obrador dnes do Washingtonu vyslal delegaci v čele s ministrem zahraničí Marcelem Ebrardem. Prezident Trumpovi zároveň vzkázal, že Mexiko k migračnímu problému rozhodně nepřistupuje pasivně a nenechává migranty volně procházet zemí.

"Víte, že odpovědně v nejvyšší možné míře a bez porušování lidských práv plníme své závazky zastavovat migranty procházející naší zemí," uvedl. Mexiko za Lópeze Obradora výrazně zpřísnilo kontroly a v posledních měsících zadrželo tisíce migrantů, zároveň ale vyzývá Spojené státy, aby neřešily následky a příčiny migrace.

Al presidente Donald Trump en son de paz. https://t.co/5XdiY7hfeL

— Andrés Manuel (@lopezobrador_) 31. května 2019

Mexický prezident zdůraznil, že určité ideály, jako je spravedlnost a univerzální bratrství, jsou důležitější než hranice. Náměstek mexického ministra zahraničí Jesús Seade, který ve čtvrtek předal dohodu USMCA mexickému Senátu, se nad načasováním Trumpova oznámení podivil. "Právě budujeme lepší vzájemné vztahy a tohle je jako studená sprcha," řekl Seade.

Mexiko je známo především zemědělskými výrobky, jako je avokádo či tequila. Ale v Mexiku se také každý měsíc vyrábějí statisíce aut, sídlí zde také firmy podnikající ve vyspělých technologiích či v leteckém a kosmickém průmyslu. Země patří do skupiny největších ekonomik světa G20.

USA loni dovezly z Mexika zboží za 346,6 miliard dolarů, o deset procent více než předchozí rok.

Trumpovo oznámení o clech na veškerý dovoz z Mexika vedlo k poklesu akcií japonských automobilek, které mají závody v Mexiku: akcie Toyoty, Nissanu a Hondy klesly o přibližně tři procenta, zatímco Mazdy skoro o sedm procent. Poklesla také hodnota evropských akcií, ztrácejí hlavně automobilky kvůli clům USA vůči Mexiku.

Ještě dříve si Trump podle AFP připravoval terén tím, že oznámil zadržení rekordní skupiny 1036 migrantů na hranicích. Ještě předtím Bílý dům ohlásil, že Trump učiní ještě ve čtvrtek, případně dnes, zásadní prohlášení k situaci na hranicích. Cla nakonec oznámil ve čtvrtek.

Jižní hranice USA je v posledních měsících vystavena silnému náporu migrantů, zejména ze středoamerických států Salvadoru, Hondurasu a Guatemaly, odkud prchají před chudobou a zločinností.

Související

Joe Biden

Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Více souvisejících

Donald Trump USA (Spojené státy americké) Mexiko clo Manuel López Obrador

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 31 minutami

před 1 hodinou

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 1 hodinou

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 6 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy