V Guatemale volili prezidenta. Zřejmě bude druhé kolo, vypukly násilnosti

Favoritkou nedělních prezidentských voleb v Guatemale byla někdejší první dáma Sandra Torresová, která ale zřejmě nezískala absolutní většinu hlasů, a proto se v srpnu očekává druhé kolo. Jeho vítěz vystřídá příští rok v lednu v nejvyšším úřadu Jimmyho Moralese, jehož úřadování provázely mimo jiné demonstrace proti rozhodnutí jeho vlády ukončit po letech mandát protikorupční mise OSN.

Obyvatelé této sedmnáctimilionové středoamerické země, z níž utíkají tisíce lidí kvůli nezaměstnanosti, chudobě a vysoké kriminalitě do Mexika ve snaze dostat se do USA, vybírali z téměř dvou desítek kandidátů. Volili také jednokomorový parlament a místní zastupitelstva. V některých oblastech volby provázely násilnosti, například v obci San Jorge volby odložili kvůli výhrůžkám smrtí členům volební komise. Podle ministerstva vnitra bylo při volbách zatčeno 664 lidí.

V prezidentských volbách měla mít původně velké šance Thelma Aldanaová, která se jako generální prokurátorka v letech 2014 až 2018 podílela na trestním stíhání několika politiků, včetně dvou exprezidentů. Stíhat chtěla i současnou hlavu státu Moralese. Letos v březnu na ni ale soudce vydal zatykač kvůli obvinění ze zpronevěry a daňových podvodů. Aldananová, která pobývá z obav o bezpečnost v Salvadoru, obvinění odmítá jako politicky motivovaná.

Nyní třiašedesátiletá Torresová byla první dámou od ledna 2008 do ledna 2012, kdy byl prezidentem její manžel Álvaro Colom. O nejvyšší úřad se chtěla ucházet už ve volbách v roce 2011, a proto se i rozvedla. Soud jí ale tehdy kandidaturu přesto nepovolil, protože podle ústavy nesmí být prezident znovuzvolen ani ho nesmí vystřídat jeho rodinný příslušník. V předchozích volbách v roce 2015 Torresová postoupila do druhého kola, v němž jí porazil Morales.

Esta mañana, en compañía de mi familia, tuve el privilegio de votar por la Guatemala próspera y en paz que todos queremos cumpliendo así con uno de los derechos más importantes que la Constitución nos confiere. La democracia se construye participando. ¡Por tus sueños sal a votar! pic.twitter.com/5Z06cZbIfc

— Sandra Torres (@SandraTorresGUA) 16. června 2019

I když Torresová postoupí do druhého kola, v něm podle dosavadních průzkumů spíše prohraje. I proti ní je vedeno vyšetřování, a to kvůli podezření z ilegálního financování volební kampaně v roce 2015.

Šance postoupit do druhého kola mají také Alejandro Giammattei, který se o nejvyšší úřad v zemi marně pokoušel už třikrát, a Roberto Arzú, syn bývalého prezidenta Álvara Arzúa (1996-2000). O nejvyšší úřad se uchází i Thelma Cabreraová, zástupkyně domorodých obyvatel, kteří tvoří 40 procent obyvatel Guatemaly. Předvolební průzkumy jí ale nedávaly šanci na postup do druhého kola.

Související

Více souvisejících

guatemala Jimmy Morales Sandra Torresová (Guatemala)

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 42 minutami

před 45 minutami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ruské jaderné odpalovací zařízení míří k hranicím NATO. Odborníci: Jde o přípravu na válku

Ruská armáda rozmísťuje podél hranic s Finskem raketová odpalovací zařízení schopná nést taktické jaderné zbraně. Podle Institutu pro studium války (ISW) je to další důkaz, že se Putin připravuje na přímý konflikt s NATO. Politici předpovídají, kdy by k případnému střetu mohlo dojít.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy