Na tankery se útočilo přísavnými minami? Armáda USA ukázala důkazy

Při útoku na japonský tanker byly minulý týden v Ománském zálivu použity přísavné miny. Oznámila to dnes americká armáda ve Spojených arabských emirátech, kde má svou základnu. Vyšetřovatelům se podařilo z lodi získat otisky prstů. Odborník na výbušniny Sean Kido z 5. flotily amerického námořnictva dnes ukázal střepiny jedné miny a magnet, který byl sejmut z jednoho z napadených tankerů. Kromě japonské lodi se stal obětí útoku minulý čtvrtek i tanker patřící Norsku. Oba byly poškozeny, ale ne potopeny, posádky se podařilo evakuovat.

"Lze rozeznat přísavnou minu, která byla použita a která se nápadně podobá minám, které Írán veřejně ukázal při svých vojenských přehlídkách," sdělil Kido, jenž s novináři hovořil poblíž přístavu Fudžajra ve Spojených arabských emirátech.

USA z útoku obvinily Írán, který ale vinu popřel. Od počátku se hovořilo o přísavných minách, ale posádka japonského tankeru Kokuka Courageous se zmínila, že před explozí viděla letící předměty. Kido dnes řekl, že poškození na tankeru neodpovídá možnosti, že loď zasáhlo něco ze vzduchu.

Kido rovněž řekl, že vyšetřovatelům námořnictva se podařilo sejmout otisky prstů a otisk ruky z boku jedné z poškozených lodí.

USA z útoků na tankery obvinily rychle Írán, který vinu popřel. Jako důkaz USA zveřejnily záběr na člun, jehož posádka odstraňovala z boku jednoho z tankerů nevybuchlou minu. Podle USA šlo o člun íránských revolučních gard. Video ale bylo rozostřené, později USA ukázaly i fotografie člunu, tentokrát barevné a ostré.

Íránský ministr obrany Amír Chátamí dnes reagoval na tyto snímky a vinu Íránu rozhodně popřel. Podle něj USA vznášejí nepoctivá obvinění s cílem poškodit pověst Íránu. "Je to naprostá lež, rozhodně to popírám," citovala Chátamího íránská agentura Fars.

Ministr podotkl, že Írán přispívá k zajištění bezpečnosti vod v oblasti. K záběrům na člun a poškozený tanker řekl, že toto video nelze spolehlivě definovat v čase ani místě. Upozornil také, že záchranné operace se zúčastnily íránské lodě, když se dostaly k tankerům. Američané "si mohou ukazovat jakékoli záběry, ale nemohou je použít jako důkaz," řekl.

Čtvrteční útok na dva tankery a také květnový útok na čtyři lodě v oblasti Perského zálivu vzbudily obavy ze zhoršující se bezpečnostní situace na trase ropných tankerů. USA vyvolaly loňským odstoupením od smlouvy o íránském jaderném programu a obnovou sankcí napětí, k němuž nyní přispěly posilováním svých jednotek v Perském zálivu. Írán teď začal od dohody odstupovat také, ale tvrdí, že o vojenskou konfrontaci s USA neusiluje. To deklaruje i Washington s tím, že je připraven obnovit s Íránem jednání.

Související

Ilustrační foto

Íránská loď se dostala do problémů, pomohl jí torpédoborec USA

Posádka amerického torpédoborce pomohla v Ománském zálivu íránské lodi, která se dostala do potíží. V prohlášení, z nějž citovala agentura AFP, to oznámila mezinárodní námořní koalice působící v tamních vodách. USA a Írán neudržují diplomatické vztahy a mezi oběma zeměmi panuje značné napětí kvůli obnoveným americkým sankcím proti Teheránu.
Ilustrační foto

Loď s drogami zabavili i Britové, na palubě jich bylo přes 130 kilogramů

Loď britského vojenského námořnictva pomohla zabavit zásilku metamfetaminu v hodnotě přes 3,3 milionu liber (přes 98 milionů Kč). Drogy převáželi pašeráci v Ománském zálivu. Loď HMS Defender z Portsmouthu na jihu Anglie podezřelé plavidlo objevila během průzkumné plavby v oblasti, uvedla agentura Reuters.

Více souvisejících

Ománský záliv spojené arabské emiráty Írán Americká armáda (U.S. Navy)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Předpověď počasí: Bude tepleji a beze srážek, míní meteorologové

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy