Zemřel nejstarší muž světa ve věku 114 let

Great Falls - Nejstarší muž na světě, Američan Walter Breuning, zemřel ve čtvrtek ve věku 114 let. Informuje o tom v pátek deník The Guardian.

"Breuning zemřel přirozeně v nemocnici v Montaně," uvedla Stacia Kirbyová, mluvčí domova důchodců Rainbow ve městě Great Falls, kde Breuning žil.

Američan byl na začátku dubna hospitalizován kvůli blíže nespecifikované nemoci.

V rozhovoru, který Breuning poskytl minulý rok v listopadu, přičítal svoji dlouhověkost tomu, že jedl pouze dvě jídla denně a pracoval tak dlouho, jak jen mohl.

"My všichni jednou zemřeme. Některé lidi smrt děsí. Nikdy se nebojte zemřít. Protože jste se narodili, abyste zemřeli," prohlásil tehdy Breuning.

Walter Breuning se narodil 21. září 1896 v Minnesotě. Vyrůstal v Jižní Dakotě a jeho rodina dlouho neměla elektřinu ani tekoucí vodu. Ve svých 16 letech se proto přestěhoval do Minnesoty, kde zalhal o svém věku a získal práci na železnici. Dva roky poté se přestěhoval do Montany, kde pracoval pro železnici dalších 50 let. Oženil se se svojí kolegyní Agnes Twokeyovou, se kterou zůstal až do její smrti v roce 1957. Manželský pár neměl děti a Breuning se nikdy znovu neoženil.

Breuning se rozhodl odejít do důchodu ve svých 67 letech v roce 1963, kdy kapela Beatles vydala svoje první album. V roce 1980 se přestěhoval do domova Rainbow, kde trávil dny ve svém křesle na zahradě. Jedl pouze snídani a oběd, krátce po něm se vždy ubíral do svého pokoje. Na lékařské prohlídky chodil pouze dvakrát ročně a jediným lékem, který bral, byl aspirin.

Většina Breuningových příbuzných zemřela a Američan tvrdil, že jeho pravá rodina jsou lidé v domově Rainbow.

"Všichni říkají, že mysl je nejdůležitější součástí těla. Vaše mysl a vaše tělo. Obojí udržujte stále v pohybu a budete zde dlouho," prohlásil Breuning.

Breuning byl sice nejstarším mužem na světě, ale nejstarší osobou je 114letá Američanka Besse Cooperová ze státu Georgia, která se narodila v srpnu 1896.

Nejstarším mužem světa je nyní Japonec Džiroemon Kimura, který příští týden oslaví 114. narozeniny.

Vůbec nejstarším člověkem na světě evidovaným od doby, kdy se rekordy zaznamenávají, byla Francouzka Jeanne Calmentová. Ta zemřela v roce 1997 ve věku 122 let a 164 dní.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

před 3 hodinami

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

před 4 hodinami

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Další vyjádření Íránu k útoku na Izrael: Jednali jsme v sebeobraně. Přijdou další útoky?

Írán jednal v sebeobraně proti Izraeli a neplánuje další útoky, pokud jej izraelský režim nepřiměje k dalším odvetným krokům. Prohlásil to ve středu íránský ministr zahraničí Abbás Arákčí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy