Kdo bude novým guvernérem Portorika? Ostrov se dostal do politické šlamastyky

Žena, která měla v čele Portorika nahradit dosavadního guvernéra Ricarda Rossellóa, dnes na twitteru napsala, že o tuto funkci nemá zájem. Kdo bude od pátku guvernérem tohoto nezačleněného území Spojených států, tak není jisté, uvedla agentura AP. Rosselló tento týden oznámil rezignaci v reakci na masové protesty, které vyvolal únik urážlivých konverzací, které vedl se svými spolupracovníky.

"Opakuji, že nemám zájem o funkci guvernérky," napsala na twitteru dosavadní portorická ministryně spravedlnosti Wanda Vázquezová Garcedová. Vyjádřila zároveň naději, že guvernér Rosselló do pátku, kdy na svou funkci rezignuje, jmenuje nového ministra zahraničí.

Me reitero, no tengo interés en ocupar el puesto de Gobernadora. Es un dictamen Constitucional. Espero que el señor Gobernador identifique y someta un candidato para el puesto de Secretario/a de Estado antes del 2 de agosto y así se lo he manifestado.

— Lcda Wanda Vázquez Garced (@wandavazquezg) July 28, 2019

Šéf diplomacie je podle portorické ústavy zástupcem guvernéra, a měl by jej tak v případě potřeby ve funkci nahradit. Dosavadní ministr zahraničí Luis Rivera Marín, ale stejně jako Rosselló a řada dalších vysoce postavených portorických činitelů oznámil kvůli skandálu kolem uniklých konverzací, že na post rezignuje.

Pokud Rosselló nového ministra zahraničí nejmenuje, měl by se stát novým guvernérem ministr financí. Tím je ovšem Francisco Parés, kterému je 31 let, a na výkon funkce guvernéra je tak příliš mladý. Řada by tak byla na ministrovi školství, který je ve funkci teprve od dubna. Jeho předchůdkyně čelí obvinění z korupce.

Čtyřicetiletý guvernér Rosselló svůj odchod z funkce oznámil pod tlakem masových demonstrací, z nichž na tu největší v pondělí do ulic hlavního města San Juanu přišlo až půl milionu lidí. Na protestech lidé požadovali mimo jiné i odchod Vázquezové Garcedové z čela ministerstva spravedlnosti. V pondělí se má uskutečnit nová demonstrace, která měla být původně namířená právě proti šéfce resortu spravedlnosti.

Hněv obyvatel Portorika vyvolala uniklá konverzace guvernéra a jeho spolupracovníků, ve které urážel ženy, opozici, sexuální menšiny, ale i oběti hurikánu Maria z roku 2017. Například na adresu starostky San Juanu Carmen Yulínové Rosselló uvedl, že by ji nechal zastřelit. Se svými kolegy se mimo jiné posmíval homosexualitě portorického zpěváka Rickyho Martina a newyorskou političku portorického původu Melissu Markovou-Viveritoovou označil za šlapku.

Na demonstrace proti guvernérovi ale obyvatele ostrovní země, která se chce stát plnohodnotným státem USA, přivedla i nespokojenost s všudypřítomnou korupcí a špatnou hospodářskou situací. Předloni předlužené Portoriko vyhlásilo platební neschopnost a požádalo o ochranu před věřiteli.

Související

hurikán Marco

Na jih USA se ženou hurikán Marco a bouře Laura, i ta patrně zesílí

Tropická bouře Marco dnes v Mexickém zálivu zesílila na hurikán, živel provází vítr o rychlosti 120 kilometrů za hodinu, uvedlo americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Marco by měl dorazit na jih Spojených států v pondělí. Za ním postupuje tropická bouře Laura, která by se také mohla změnit v hurikán. Bouře Laura zasáhla o víkendu Portoriko, Dominikánskou republiku a Haiti, kde kvůli ní zemřela desetiletá dívka, když na ni spadl strom.

Více souvisejících

Portoriko Ricardo Rosselló (guvernér)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy