Americkým tajným službám bude šéfovat Joseph Magurie, oznámil Trump

Odstupujícího šéfa amerických tajných služeb (DNI) Dana Coatse nahradí ve funkci dosavadní ředitel Národního protiteroristického střediska (NCTC) Joseph Maguire.

Oznámil to ve čtvrtek na twitteru prezident Donald Trump, podle něhož se Maguire ujme úřadu v den Coatsova odchodu 15. srpna.

....career in the military, retiring from the U.S. Navy in 2010. He commanded at every level, including the Naval Special Warfare Command. He has also served as a National Security Fellow at Harvard University. I have no doubt he will do a great job!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 8, 2019

Dlouholetý důstojník amerického námořnictva Maguire se s aktivní službou rozloučil v roce 2010 v hodnosti viceadmirála. Do čela vládní agentury pro boj s terorismem jej Trump navrhl loni a šestašedesátiletý Maguire se úřadu ujal po schválení Senátem v prosinci.

Nyní jej prezident pověřil postem, na němž bude jeho hlavním bezpečnostním poradcem. Úkolem DNI je rovněž koordinace civilního a vojenského špionážního aparátu.

Coats na svou pozici rezignoval poté, co měl s Trumpem několik sporů, které se týkaly i ruského vměšování do amerických voleb. Jako jeho nástupce Trump nejprve navrhnul loajálního republikánského kongresmana Johna Ratcliffea, který ale čelil tvrdé kritice kvůli nezkušenosti a nakonec se rozhodl zůstat v pozici zákonodárce.

Coats vyjádřil spokojenost s výběrem Maguirea. V prohlášení uvedl, že Maguire "měl dlouhou a vynikající kariéru" a povede tajnou službu skvěle.

Trump měl s Coatsem, který akceptoval závěry amerických zpravodajských služeb, podle nichž se Rusko vměšovalo do prezidentských voleb v roce 2016 ve snaze posílit podporu Trumpa, napjaté vztahy. Prezident zároveň nesouhlasil s analýzami tajných služeb týkajících se Íránu či severokorejského jaderného programu.

Funkce šéfa DNI vznikla po teroristických útocích 11. září 2001. Úřad dohlíží na 17 amerických civilních a vojenských zpravodajských agentur včetně CIA. Podle zákona musel Trump jmenovat nového úřadujícího šéfa DNI z řad vysoce postavených zaměstnanců úřadu. A Národní protiteroristické středisko, které Maguire vedl, spadá pod DNI. Trumpovu volbu trvalého nástupce DNI pak ale musí potvrdit Senát.

Podle zdrojů v Bílém domě a amerických médií jsou možnými kandidáty na trvalého nástupce republikánští kongresmani Mike McCaul a Devin Nunes či americký velvyslanec v Nizozemsku Pete Hoekstra. Zda ve funkci Maguire zůstane a bude prezidentem oficiálně nominován ke schválení Senátem, tak podle agentury AP není jasné.

Související

Džamál Chášakdží (novinář)

Vraždu Chášukdžího podle amerických zpravodajců schválil korunní princ

Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán schválil operaci s cílem zajmout nebo zabít novináře a kritika Rijádu Džamála Chášukdžího, který byl v roce 2018 brutálně zavražděn na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. K takovému závěru podle dlouho očekávané zprávy dospěly americké tajné služby.

Více souvisejících

DNI (americké tajné služby) Donald Trump Joseph Magurie (DNI) USA (Spojené státy americké) Dan Coats

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy