Chávez a Ahmadínežád brojí společně proti imperialismu

Caracas - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád je na návštěvě Venezuely, kde ho hostí jeho protějšek Hugo Chávez. Oba státníci se pozdravili jako bratři, informuje v úterý agentura AFP.

"Naše vlády si přejí dále spolupracovat na zpomalení imperialistického šílenství, které nyní běsní více, než kdy dřív," prohlásil Chávez před prezidentským palácem Miraflores.

"Venezuelský a íránský lid jsou na cestě ke zničení veškeré bídy a arogance imperialismu," potvrdil jeho slova Ahmadínežád.

Oba muži si třásli rukama, vzájemně si lichotili, žertovali o atomové bombě a obavách USA.

Íránský prezident zahájil svou návštěvu Latinské Ameriky v období, kdy mezinárodní společenství sleduje každý jeho krok. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v pondělí potvrdila spuštění dalšího íránského zařízení na obohacování uranu, trvá napětí mezi USA a Íránem ohledně Hormuzského průlivu, kterému nepřidalo ani odsouzení íránského Američana k trestu smrti za údajnou spolupráci s americkou tajnou službou CIA.

Země navíc stále čelí ekonomickým sankcím ze strany západu. Právě s tím by jí ale podle některých analytiků mohla pomoci Venezuela.

Ta si na mezinárodní scéně také nestojí nejlépe - Američané v neděli dokonce vyhostili venezuelskou konzulku.

Ahmadínežáda doprovází ministři zahraničí, hospodářství a energetiky. Naposledy íránský prezident navštívil Venezuelu v listopadu 2009.

Írán i Venezuela jsou členy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich vzájemné kontrakty mají cenu okolo 5 miliard amerických dolarů (přes sto miliard korun). Ještě těsnější vztahy má Írán s Brazílií, která v aktuálním Ahmadínežádově itineráři z neznámých důvodů chybí. Prezident navštíví ještě tři levicové země Latinské Ameriky – Nikaraguu, Ekvádor a Kubu.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Victoria Nulandová všechny státy vyzvala, aby udělaly, co bude v jejich silách, aby íránský režim přiměly k mezinárodní debatě o jeho jaderném programu.

Venezuelský analytik Elsa Cardozo se domnívá, že Chávez by mohl eventuelně roli takového zprostředkovatele sehrát. Napomohlo by to jeho vytoužené image vůdce Latinské Ameriky.

Související

Stalin González (Venezuela)

Guaidó není jediný: Nový venezuelský lídr Stalin González má plán, jak zastavit krizi

Stalin González, celým jménem Iván Stalin González Montaño patří k novým vůdcům Venezuely. Je členem sociálně-demokratické strany Un Nuevo Tiempo (Nový čas), která převzala roli ve vedení Národního shromáždění na základě dohody, která umožňuje opozičním stranám přebírat úkoly podle rotačního systému. V rozhovoru pro španělský list El País tvrdí, že je důležité nabídnout chávistům záruky stability.
Hugo Chávez

Chávez by udělal proti Madurovi puč, zní z opozice. Bude občanská válka?

Šéf venezuelského parlamentu Juan Guaidó, jehož už uznaly za prozatímního prezidenta Venezuely na čtyři desítky států, v pondělí znovu vyloučil, že by vyhrocená situace v jeho zemi mohla skončit občanskou válkou. Totéž řekl dnes španělskému rozhlasu Cadena SER bývalý starosta Caracasu a lídr opozice Antonio Ledezma, který žije přes rok ve španělském exilu.

Více souvisejících

Hugo Chávez Mahmúd Ahmadínežád

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 8 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy