"Bosý bandita" a hrdina facebooku dostal 6,5 roků vězení

Seattle - Americký federální soud v Seattlu v pátek odsoudil dvacetiletého Američana Coltona Harrise-Moora, přezdívaného Bosý bandita, k 6,5 roku vězení za více než 70 krádeží. Mladý delikvent před zákonem prchal přes dva roky v ukradených letadlech, člunech a autech, informuje agentura AFP.

Harris-Moore byl odsouzen poprvé v prosinci na základě 33 obvinění k více než sedmi letům vězení. Oba tresty si bude odpykávat souběžně. Policie mladíka zadržela v červenci 2010 ráno na ostrově Eleuthera na Bahamách. Dopadla jej, když se pokoušel ukrást desetimetrovou loď. Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) vypsal za jeho dopadení odměnu ve výši 10 000 dolarů (190 000 korun). Policie zaměřila svou pozornost k Bahamským ostrovům poté, co tam mladík na začátku července 2010 neobratně přistál v letadle Cessna 400, které ukradl v americkém Bloomingtonu.

Colton se s letadlem zřítil na bahamský ostrov Abaco, odkud na ukradeném člunu doplul na Eleutheru. Na bosého mladíka se zbraní v ruce policii upozornil šéf ochranky přístaviště. Policie Coltona obklíčila, když se pokoušel ukrást další loď a odplout. Mladík nejprve vyhrožoval, že se zastřelí. Poté se však policii vzdal.

Colton Harris-Moore si vysloužil přezdívku Bosý bandita, protože většinu zločinů spáchal bez bot. Většinou vykrádal chaty a obchody, aby si opatřil základní věci pro přežití v lesích. "Škoda, kterou svým obětem udělal, je vysoké, a ještě není uzavřená," řekl soudce v prosinci.

Mladík měl problémy se zákonem již od dětství. Tři roky strávil v přísně střeženém detenčním ústavu. V roce 2008 z něj utekl. Od té doby prchal před policií v ukradených automobilech, lodích ale také v letadlech, která se přitom nikdy neučil pilotovat.

V roce 2009 ukradl Cessnu za 340 000 dolarů a letěl s ní z Idaha do Washingtonu. Často také vykrádal obchody s nářadím, pomocí něhož se pak dostával do dalších objektů. Na sociální síti Facebook se Colton stal hrdinou a má několik desítek tisíc fanoušků. O jeho dobrodružné dráze bylo dokonce složeno několik oslavných písní. Coltonovi stoupenci pyšně nosí trička s jeho portrétem.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) zajímavosti

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 1 hodinou

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

Česko zasáhl nebezpečný trend z TikToku. Několik dětí skončilo v nemocnici

I do Česka se rozšířil nebezpečný trend z populární sociální sítě TikTok, v němž jde o imitaci piercingu. Upozornila na to pražská Fakultní nemocnice Motol, která má v péči několik dětských pacientů. Dva nejspíš čeká operace.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy