Republikán Santorum získal hattrick, udělal z primárek drama

Washington - Bitva o to, koho vyšlou američtí republikáni do listopadových voleb prezidenta zůstává po úterních hlasováních ve třech amerických státech otevřena. V primárkách ve státě Missouri i ve volebních shromážděních v Minnesotě a Coloradu vyhrál Rick Santorum.

Katolík z Pensylvánie otřásl vedoucím postavením mormona z New Hampshire Mitta Romneyho. Po jeho hattricku zůstávají republikánské primárky otevřené.

Pokud by v úterý ve všech třech státech vyhrál Mitt Romney, bylo by téměř rozhodnuto. Šance ostatních republikánských kandidátů na nominaci by byly už jen teoretické, shodli se analytici v televizi CNN. "Tento výsledek dělá z primárek drama, Romney nemá jistotu," řekl v televizi David Gergen. Za vítězství v Missouri, Minnesotě a v Coloradu však nemá syn italského přistěhovalce jistý jediný hlas delegáta na nominační konvenci republikánů, která se uskuteční v srpnu na Floridě. Primárky v Missouri jsou přezdívány soutěží krásy (beauty contest). Delegáty na nominační sjezd tam republikáni vyberou až v březnu. Avšak je možné předpokládat, že budou ctít výsledek primárek. Podobné to je i v Minnesotě a Coloradu, kde se v úterý uskutečnila volební shromáždění (caucusy). Ve volebních shromážděních hlasují pouze registrovaní členové strany, v primárkách všichni registrovaní voliči s výjimkou těch, kteří se zapsali k primárkám konkurenční strany. Pro Santoruma, který je znám jako odpůrce interrupcí, antikoncepce a homosexuálů, jsou vítězství významná tím, že k němu přitáhnou pozornost sponzorů. Bez peněz by kampaň musel brzy zastavit. Bývalý senátor Santorum soupeří s ideologem republikánů z devadesátých let Newtem Gingrichem o to, kdo bude konzervativní alternativou k liberálnímu mormonovi Mittu Romneovi, který i po úterních prohrách zůstává favoritem šňůry republikánských primárek. Romney vyhrál primárky v New Hampshire a na Floridě i volební shromáždění v Nevadě. Santorum dosud zaznamenal jedinou výhru - na volebních shromážděních v Iowě. V primárkách v Jižní Karolíně vyhrál Gingrich.

Poslední ze čtveřice republikánských kandidátů, kongresman z Texasu Ron Paul, je v primárkách jen do počtu.

Volební kalkulátor na webu CNN přičítá Romneymu zatím 106 delegátů, Gingrichovi 38, Santorumovi 22 a Paulovi 20. Republikáni se v padesáti státech ucházejí o celkem 2286 delegátů nominační konvence. Vítěz by jich měl získat 1144.

Mezi demokraty je za jasného kandidáta pokládán obhájce prezidentství Barack Obama, ve straně nemá vážného soupeře. Demokratické primárky jsou proto pouhou formalitou. Prezidentské volby se v Americe tradičně uskuteční v úterý po prvním listopadovém pondělku. To letos připadá na 6. listopadu.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Volby

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Předávání cen Thálie

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. V oboru muzikálu cenu dostala za celoživotní mistrovství Helena Vondráčková.

před 42 minutami

před 2 hodinami

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 6 hodinami

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 14 hodinami

před 15 hodinami

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy