Vlna tornád si na americkém středozápadě vyžádala desítky obětí

Chicago - Páteční série tornád si v amerických státech Indiana, Kentucky, Ohio a Alabama vyžádala nejméně 38 obětí. Informují o tom v sobotu agentura AFP a deník USA Today.

Počet zraněných jde do stovek. Jen na území Kentucky napočítali záchranáři 300 zraněných.Státy na americkém středozápadě zasáhlo přes 60 tornád.Guvernér státu Ohio vyhlásil kvůli ničivé katastrofě výjimečný stav.Nejvíce obětí, nejméně 18 mrtvých, hlásí Kentucky, kde tornáda poničila mnoho lidských obydlí a také požární stanice, školy a věznice. Ve městě Louisville mrštil větrný vír proti jednomu domu školní autobus.Celou noc na sobotu záchranáři prohledávali trosky zničených obydlí. V postižených oblastech byly přerušeny dodávky elektrického proudu, takže se záchranáři museli spolehnout na termokamery a cvičené psy.Kromě zpráv o destrukci a neštěstí přichází z amerického středozápadu rovněž informace o malých zázracích. Po úderu tornáda byla v poli u města Salem v Indianě nalezena zraněná dvouletá holčička. Jak informuje televize CNN, nikdo si netroufá ani tipnout, jak se batole v poli objevilo.Dítě je v kritickém stavu. Záchranáři ho dopravili vrtulníkem do nemocnice v Louisville.Jde již o druhou vlnu tornád na americkém středozápadě během jednoho týdne.První série tornád zasáhla středozápad od úterka do středy. Připravila o život 13 lidí. Národní meteorologická služba zaznamenala 30 tornád v šesti státech - Nebrasce, Kansasu, Missouri, Illinois, Indianě a Kentucky.Tornádo je větrný vír, který se snáší z bouřkových mraků. Podobá se obří nálevce nebo chobotu. K tomu, aby se roztočilo, potřebuje rovnou plochu. Poté, co se dotkne země, vytvoří podtlak a může vznést do vzduchu až šestitunové předměty.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Tornádo

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy