Děsivé rány budí v noci obyvatele jednoho města

Clintonville - Od nedělního večera budí obyvatele městečka Clintonville v americkém státě Wisconsin podivné hlasité rány. Experti netuší, co by mohlo být jejich příčinou, informuje ve čtvrtek server televize MSNBC.

"Lidé rány popisují jako hromové dunivé zvuky s otřesy," říká Lisa Kussová, úřednice pracující na radnici Clintonville. "Nejsilnější jsem zažila v 10 hodin večer v pondělí v naší dílně, a to byla teda rána," dodala. V tu noc policistům a úředníkům volalo přes 100 lidí, kteří mluvili o nevysvětlitelných otřesech a zvucích.

Úřady okamžitě nechaly zkontrolovat plynové potrubí, kanalizaci a rozvody vody - vše bylo v normálu.

"Lidé něco děsí. Jak ale čas ubíhá, jsou spíše frustrovaní než vyděšení. Několik z nich již odjelo. Řekli, že se potřebují vyspat. Jsou frustrovaní z toho, že v noci nemohou kvůli ránám spát," řekla Kussová.

K prvním otřesům došlo v neděli kolem 20. hodiny večerní, ve 22, o půlnoci, v jednu hodinu ráno a ve dvě. Několikrát se pak vrátily během úterní a středeční noci.

Ve středu večer se 4600 obyvatel města shromáždilo v prostorách místní školy, aby probrali situaci. "Víme jen o věcech, které ty rány nezpůsobují. Nemá to nic společného s našimi inženýrskými sítěmi. Není to armáda. Není to důl, ve kterém by docházelo k explozím. Neměli jsme žádné zemětřesení," říká Kussová.

Profesor geologie Univerzity ve Wisconsinu Steve Dutch přišel s myšlenkou, že za rány možná může spodní voda. "Pokud se nějaká voda odčerpá, skály se částečně sesunou, což může produkovat tyto zvuky," říká Dutch. Na otázku proč dochází k sesuvům v době, kdy lidé spí, reagoval odpovědí, že vodní čerpadla městského vodovodního systému zřejmě pracují v noci. Podle Dutche jde prý ale čistě o teorii. O žádném podobném případu podle svých slov nikdy neslyšel.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) zajímavosti

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy