Santorum vyhrál primárky v Louisianě

Baton Rouge - Rick Santorum vyhrál sobotní primárky republikánů v americkém státě Louisiana. Informuje o tom televize CNN.

Konzervativní katolík Santorum v jižanském státě jasně porazil liberálního mormona Mitta Romneyho, vedoucího muže šňůry republikánských primárek.Bývalý senátor z Pensylvánie Santorum tam získal 49 procent hlasů, někdejší guvernér Massachusetts Romney 26. Dřívější vůdce republikánské většiny ve Sněmovně reprezentantů Newt Gingrich a poslanec Sněmovny reprezentantů z Texasu Ron Paul - zbývající dva republikáni ucházející se o stranickou nominaci pro listopadové volby prezidenta - zůstali daleko vzadu. Gingrich dostal 16 procent hlasů, Paul devět.Konzervativní a nábožensky orientovaní voliči na jihu Santoruma podporují. Už počátkem měsíce ho zvolili republikánskou jedničkou v Mississippi a Alabamě."Lidé v Louisianě vyslali jasný signál – tento souboj neskončil... Jedeme dál," ujistil Santorum ve vítězné řeči k davu svých stoupenců v Green Bay, ve státě Wisconsin, kde se 3. dubna uskuteční další z primárek.Santorumovo vítězství v Louisianě však nic nezmění na tom, že Romney zůstane v čele pelotonu republikánských kandidátů.Romney dosud vyhrál 21 z 34 hlasování. Před primárkami v Pensylvánii měl na kontě 563 z celkového počtu 2286 delegátů, kteří na republikánském sjezdu v srpnu zvolí vyzyvatele Baracka Obamy. Santorum získal 251 delegátů, Gingrich 137 a Paul 71.V Louisianě, kde leží kolébka jazzu New Orleans, bude na základě výsledků hlasování rozděleno mezi kandidáty 20 delegátů. Celkem jich stát vysílá na nominační sjezd 46. Avšak 26 z nich bude zvoleno až na louisianském konventu republikánů v červnu. Není tedy zatím jisté, pro koho budou tito delegáti hlasovat.Prezidentské volby se v Americe tradičně uskuteční v úterý po prvním listopadovém pondělku. To letos připadá na šestého listopadu.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Volby

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Hurikán Helene zpustošil jihovýchod Spojených států. Způsobil největší škody od Katriny

Hurikán Helene, který na konci září zasáhl jihovýchod Spojených států, způsobil největší škody na pevnině od doby, kdy v roce 2005 udeřil hurikán Katrina. Podle nejnovějších informací si vyžádal nejméně 213 obětí, uvádí server The Washington Post.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy