Connecticut ruší trest smrti

Hartford - Connecticut bude dalším z amerických států, který zruší trest smrti. Příslušný zákon v noci na čtvrtek schválil tamní Senát a souhlas sněmovny i podpis guvernéra jsou pokládány za formalitu, informuje agentura Reuters.

Ve Sněmovně reprezantantů státu z amerického severovýchodu mají pohodlnou většinu demokraté, kteří jsou až na výjimky odpůrci trestu smrti.Proti absolutnímu trestu vystupuje i demokratický guvernér státu Dannel Malloy.Třímilionový Connecticut bude pátým americkým státem, který v posledních pěti letech zrušil trest smrti. Celkem od něj odstoupilo už 16 amerických států.Senát hlasoval pro zrušení částí trestního zákoníku, které umožňují uložit trest smrti, poměrem 20 ku 16."Bylo to hlasování svědomí," poznamenal jeden z odpůrců absolutního trestu, demokratický předseda Senátu Donald Williams. "Ve sněmovně máme většinu k tomu, abychom tento trest vyškrtli ze zákona," ujistil.Zákon nemůže mít zpětnou platnost. Jedenáct odsouzenců, kteří nyní obývají connecticutské cely smrti, tak může být popraveno. Očekává se však, že guvernér jejich tresty změní na doživotí.Televize CNN připomíná, že od roku 1976, kdy Nejvyšší soud po čtyřleté právní revizi v Americe povolil tresty smrti, v Connecticutu popravili jediného odsouzence.Naposledy uložil connecticutský soud trest smrti v procesu se dvěma muži, kteří v roce 2007 přepadli věhlasného lékaře Williama Petita. V jeho domě ho svázali a tloukli baseballovou pálkou. Jeho manželku odtáhli do banky, aby vybrala peníze.Jeden z útočníků ženu znásilnil a uškrtil. Jeho komplic mezitím znásilnil její jedenáctiletou dceru. Dívku pak muži spolu s její sedmnáctiletou sestrou přivázali k postelím, polili hořlavinou a upálili.Lékař z hořícího domu unikl. V Senátu se přimlouval za to, aby trest smrti zůstal v zákoně."Skupina lidí, kterou tady zastupuji, věří, že poprava je účinný trest, spravedlivý trest za odporné vraždy," prohlásil v Senátu William Petit.Muži, kteří vyvraždili lékařovu rodinu, patří mezi odsouzence čekající na trest v cele smrti.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Izrael byl terčem dalšího masivního útoku z Libanonu

Sever Izraele čelil v pátek silnému ostřelování z Libanonu, kdy bylo vypáleno zhruba 180 raket a dělostřeleckých granátů. Nejintenzivnější útoky proběhly v podvečerních hodinách. Uvedl to server Times of Israel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy