Zlosyn "obchodník se smrtí" Viktor But půjde na 25 let do vězení

New York - Newyorský soud ve čtvrtek rozhodl o výši trestu pro ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta. Muž přezdívaný "obchodník se smrtí" stráví za mřížemi 25 let, informuje v noci na pátek agentura AFP.

But nelegálně prodával zbraně ultralevicovým povstalcům z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC), které USA považují za teroristy. Podle rozsudku se tak dopustil konspirace proti americkým občanům. Odsouzený během stání vykřikoval, že je nevinný. Obvinění označil za lživá. Trval na tom, že se živí legálně jako obchodník a dopravce. Americká obžaloba pro Buta původně požadovala vyšší, třicetiletý trest, mohl dostat dokonce i doživotí. Soudkyně Shira Scheindlinová ale prohlásila, že "dvacet pět let je dost".

But dostal v jednom bodě obžaloby pětadvacetiletý trest, v dalších třech bodech po patnácti letech. Všechny tresty poběží současně. Butův obhájce Albert Dajan se hodlá odvolat k Nejvyššímu soudu. Domnívá se, že proces byl zmanipulovaný a vystavěný na příslibech, nikoli konkrétních činech podnikatele. Dalším krokem může být žádost o vydání Buta do Ruska. "Nechovají se k němu jako k muži, který udělal chybu, ani jako k překupníkovi, ale jako k muži, který měl obchodovat se zbraněmi určenými k zabíjení Američanů," cituje televizní stanice RT dalšího právníka, Viktora Burobina.

"Je to, jako bych byl nějaké divoké zvíře, ulovili mě a teď si mě vystaví v kuchyni a budou mě ukazovat svým dětem a vnoučatům jako trofej," prohlásil But. "Ale kdo vytvořil ten mýtus o zvířeti? To je nezajímá." "Nikdy jsem neměl v úmyslu nikoho zabít a nikdy jsem neměl v úmyslu nikomu prodat zbraně," řekl prostřednictvím tlumočníka But, kterého do soudní síně doprovodila manželka Alla a sedmnáctiletá dcera Lisa. Newyorský soud měl o trestu pro ruského obchodníka se zbraněmi rozhodnout již 12. března. Verdikt byl však dvakrát odložen na žádost Butových právních zástupců, kteří chtěli více času na přípravu obhajoby. Buta zatkli během americko-thajské operace v březnu 2008. Tajní agenti ho vylákali z Ruska, kde ho chrání vláda, do Bangkoku. Na schůzce s ním předstírali, že jsou členové FARC a potřebují zbraně na sestřelení amerických pilotů. Mělo jít o stovku raket typu země-vzduch a asi pět tisíc kalašnikovů AK-47. Podle nahrávek rozhovoru But odpověděl: "Máme stejné nepřátele". Jeho obhájce ale tvrdí, že se jen snažil zákazníky mystifikovat, aby jim nakonec mohl vnutit dvě dopravní letadla. V listopadu 2010 byl But vydán z Thajska do USA.

Pětačtyřicetiletý Rus v minulosti zásoboval zbraněmi země třetího světa a podpořil tak řadu krvavých konfliktů. Zbraně získal od ruské armády, která je po rozpadu Sovětského svazu nepotřebovala. But byl pravděpodobně největším dealerem zbraní od dob studené války. V domácím Rusku proti němu ale žádná obvinění nejsou. But často obchodoval v oblastech, kam byl vývoz zbraní zakázán embargem OSN. Někdy je dodával i oběma stranám. Výzbroj poskytl kromě kolumbijských rebelů i povstalcům v Sieře Leone, Libérii, Rwandě, Súdánu, Libyi a Angole a teroristům z Talibanu i Al-Káidy. Viktor But platí ve světě nelegálních zbrojních obchodů za celebritu. Jeho životní příběh poznal svět z knihy i filmu Obchodník se smrtí (Lord of War). V hlavní roli úspěšného snímku se představil Nicolas Cage.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Izrael byl terčem dalšího masivního útoku z Libanonu

Sever Izraele čelil v pátek silnému ostřelování z Libanonu, kdy bylo vypáleno zhruba 180 raket a dělostřeleckých granátů. Nejintenzivnější útoky proběhly v podvečerních hodinách. Uvedl to server Times of Israel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy