Skandál s prostitutkami připravil o místo další dva americké agenty

Washington - Další dva agenti Tajné služby Spojených států v úterý rezignovali kvůli skandálu s kolumbijskými prostitutkami. Informují o tom ve středu agentury Reuters a AFP.

Stejný skandál předtím připravil o místo již šest agentů. Jeden z agentů přišel natrvalo o bezpečnostní oprávnění a je pravděpodobné, že brzy Tajnou službu opustí. Pouze dva byli zproštěni viny, informoval ředitel Tajné služby Paul Morrissey v prohlášení.Jedenáct členů ochranky amerického prezidenta Baracka Obamy přijelo do Cartageny předminulý týden před šestým summitem Organizace amerických států. V historickém městě na pobřeží Karibského moře si měli objednat 21 prostitutek.Na případ upozornil Ronald Kessler, bývalý reportér deníku The Washington Post. Jeden z agentů podle něj nezaplatil v Kolumbii prostitutce za její služby a žena si pak na něj stěžovala u policie. Neplatič nebyl jediným americkým agentem, který vyhledal služby prostitutek.Agenty po propuknutí skandálu převeleli zpět do vlasti.Prostituce je v Kolumbii na předepsaných místech legální, američtí agenti místní zákony neporušili. Dopustili se však prohřešku vůči interním předpisům, které mají mimo jiné chránit členy amerických tajných služeb před možností vydírání.Chování neposlušných agentů odsoudil sám Obama, který si Tajné služby velice váží. "Tihle chlapíci jsou neuvěřitelní. Chrání mě, chrání mé dcery. Jen těch pár hlupáků se nechalo rozptýlit od své práce. Nevím, na co v tu chvíli mysleli. Ale proto už tady nepracují," řekl prezident v talk show stanice NBC.Pentagon a Tajná služba aféru stále prošetřují. "Tajná služba se věnuje důkladnému a spravedlivému prošetřování celé záležitosti. Bezodkladně zasáhne, pokud vyjdou najevo další skutečnosti," řekl Morrissey.V souvislosti s touto aférou se američtí představitelé také vyjádřili k případu tří amerických mariňáků a jednoho zaměstnance amerického velvyslanectví v Brazílii, kteří se loni v prosinci ve městě Brasilia zapletli s prostitutkou. Představitel Spojených států pod podmínkou anonymity informoval, že muži vzali prostitutku k sobě do auta. Kvůli hádce ohledně placení za poskytnuté služby ji však z vozidla vyhodili.Velvyslanectví Spojených států muselo ženě zaplatit léčebné výlohy, neboť si "zlomila klíční kost", když vypadla z auta, informoval zdroj. Američtí viníci museli okamžitě opustit Brazílii a byli potrestáni."Ti, jichž se kauza týkala, již nejsou v této zemi a byli přísně potrestáni," ujistil americký ministr obrany Leon Panetta brazilská média. "Takové chování je nepřijatelné," dodal Panetta.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 40 minutami

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 12 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

Izraelská armáda zničila velitelské centrum Hizballáhu ukryté v mešitě

Izraelská armáda oznámila, že během nočního útoku zasáhla bojovníky Hizballáhu v mešitě na jihu Libanonu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy