Soud se strůjci útoků z 11. září provázelo vyrušování i ignorace

Pákistánec Chálid Šajch Muhammad, Valíd bin Ataš ze Saúdské Arábie, Jemenec Ramzí Šíb, Muhammadův synovec Alí Abdal Azíz Alí známý též jako Ammar Balučí a Saúd Mustafa Havsáví jsou obviněni z terorismu, únosu letadla, spiknutí, vraždy, útoku na civilisty a civilní objekty a dalších zločinů. Pokud budou usvědčeni, žádá pro ně obžaloba trest smrti. Pětice mužů se v sobotu na veřejnosti objevila poprvé od roku 2008, kdy byli poprvé obžalováni vojenským tribunálem. Bin Ataš byl do místnosti přivezen připoután k židli. Soud dovolil ho odpoutat, pokud nebude stání narušovat. Muži byli oblečeni do bílých kombinéz a na hlavách měli bílé turbany. Odmítali reagovat na soudní úředníky a místo toho si četli, dívali se do země nebo klečeli, aby se pomodlili. Mezi sebou si podávali výtisk deníku the Economist. Všichni obvinění odmítli sluchátka se simultánním tlumočením do arabštiny. Proces byl přerušen, dokud se nedostavil tlumočník osobně. Dva obvinění si vyžádali přečtení celé obžaloby. Jen přečtení popisu únosů trvalo žalobcům dvě a půl hodiny. Celý proces se proto nakonec protáhl na 13 hodin. Během procesu si Bin Ataš vysvlékl tričko a jeho právník ukazoval na jeho těle zranění, ke kterým prý přišel ve vazbě. Soudce ho varoval, že pokud se nebude řídit podle pravidel, že ho vyloučí ze síně. Bin Ataš si také vyrobil letadlo z papíru a umístil ho na mikrofon. Šíb dokonce začal na soudce křičet: "Možná už nás nikdy neuvidíte. Zabijí nás a pak řeknou, že jsme spáchali sebevraždu." Všech pět mužů se odmítlo k činům přiznat nebo se prohlásit za nevinné a využili práva vyjádřit se později. Další slyšení je naplánováno na 12. červen. Pentagon zveřejnil obvinění rok poté, co nevyšel plán prezidenta Baracka Obamy postavit Muhammada a další čtyři spiklence před federální civilní soud na newyorském Manhattanu, tedy poblíž místa, kde se dva z útoků 11. září 2001 odehrály. Jedenácté září 2001 se zapsalo do historie jako den nejkrvavějších atentátů islamistů na západní civilizaci. Teroristé vyzbrojení noži se zmocnili čtyř boeingů na letištích v Bostonu, Newarku a Washingtonu. Dvě z letadel navedli únosci do věží Světového obchodního centra v New Yorku, třetí na sídlo Pentagonu ve Virgínii. Čtvrtý boeing se zřítil do pole ve státě Pensylvánii poté, co se skupina pasažérů pokusila proniknout do pilotní kabiny, kterou ovládli únosci. Při koordinovaném útoku zahynulo 2976 lidí. Tento počet nezahrnuje 19 mrtvých atentátníků na palubách letadel.

Pákistánec Chálid Šajch Muhammad, Valíd bin Ataš ze Saúdské Arábie, Jemenec Ramzí Šíb, Muhammadův synovec Alí Abdal Azíz Alí známý též jako Ammar Balučí a Saúd Mustafa Havsáví jsou obviněni z terorismu, únosu letadla, spiknutí, vraždy, útoku na civilisty a civilní objekty a dalších zločinů.Pokud budou usvědčeni, žádá pro ně obžaloba trest smrti.Pětice mužů se v sobotu na veřejnosti objevila poprvé od roku 2008, kdy byli poprvé obžalováni vojenským tribunálem.Bin Ataš byl do místnosti přivezen připoután k židli. Soud dovolil ho odpoutat, pokud nebude stání narušovat.Muži byli oblečeni do bílých kombinéz a na hlavách měli bílé turbany. Odmítali reagovat na soudní úředníky a místo toho si četli, dívali se do země nebo klečeli, aby se pomodlili. Mezi sebou si podávali výtisk deníku the Economist.Všichni obvinění odmítli sluchátka se simultánním tlumočením do arabštiny. Proces byl přerušen, dokud se nedostavil tlumočník osobně.Dva obvinění si vyžádali přečtení celé obžaloby. Jen přečtení popisu únosů trvalo žalobcům dvě a půl hodiny. Celý proces se proto nakonec protáhl na 13 hodin.Během procesu si Bin Ataš vysvlékl tričko a jeho právník ukazoval na jeho těle zranění, ke kterým prý přišel ve vazbě. Soudce ho varoval, že pokud se nebude řídit podle pravidel, že ho vyloučí ze síně.Bin Ataš si také vyrobil letadlo z papíru a umístil ho na mikrofon.Šíb dokonce začal na soudce křičet: "Možná už nás nikdy neuvidíte. Zabijí nás a pak řeknou, že jsme spáchali sebevraždu."Všech pět mužů se odmítlo k činům přiznat nebo se prohlásit za nevinné a využili práva vyjádřit se později.Další slyšení je naplánováno na 12. červen.Pentagon zveřejnil obvinění rok poté, co nevyšel plán prezidenta Baracka Obamy postavit Muhammada a další čtyři spiklence před federální civilní soud na newyorském Manhattanu, tedy poblíž místa, kde se dva z útoků 11. září 2001 odehrály.Jedenácté září 2001 se zapsalo do historie jako den nejkrvavějších atentátů islamistů na západní civilizaci. Teroristé vyzbrojení noži se zmocnili čtyř boeingů na letištích v Bostonu, Newarku a Washingtonu. Dvě z letadel navedli únosci do věží Světového obchodního centra v New Yorku, třetí na sídlo Pentagonu ve Virgínii.Čtvrtý boeing se zřítil do pole ve státě Pensylvánii poté, co se skupina pasažérů pokusila proniknout do pilotní kabiny, kterou ovládli únosci.Při koordinovaném útoku zahynulo 2976 lidí. Tento počet nezahrnuje 19 mrtvých atentátníků na palubách letadel.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) soudy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 14 hodinami

před 14 hodinami

před 16 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

Rusko údajně obsadilo na Ukrajině další vesnici

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad vesnicí Želanne Druhe v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy