Teroristický útok na letadlo směřující do USA odhalil Brit

Washington - Agent, který odhalil teroristický útok na dopravní letadlo směřující do Spojených států, má britský pas. Informuje o tom v pátek portál deníku The Guardian.

Stanice CNN a MSNBC informovaly, že agent byl britský občan saúdského původu, který přibližně před rokem nastoupil k saúdské kontrarozvědce.

Agent poté pronikl do jemenské odnože Al-Káidy. Jeho úkolem bylo pronést bombu na palubu letadla mířícího do Spojených států.

Od zmíněného agenta také pocházejí informace, které Američanům pomohly najít vůdce jemenské Al-Káidy Fáda Kusa a zabít ho.

Odhalení je však nepříjemné pro britskou tajnou službu MI6 a kontrarozvědku MI5, neboť jejich agenti na rozdíl od těch amerických mají zákaz účastnit se misí, které vedou k atentátům. Britská vláda dokonce požádala amerického prezidenta Baracka Obamu, aby nezveřejňoval roli britské kontrarozvědky v této misi.

Šéf amerických zpravodajských služeb James Clapper a FBI nyní vyšetřují, zda nedošlo k úniku informací ze zpravodajských agentur.

Spojené státy nezveřejnily identitu britského agenta. Američtí představitelé však uvedli, že vstoupil do řad Al-Káidy v Jemenu a dostal bombu bez kovových částí, kterou měl pronést do letadla pod spodním prádlem. Podobnou bombu měl také nigerijský atentátník Farúk Abdal Mutalláb, který se ji pokusil odpálit v letadle do Detroitu v prosinci 2009.

Agent bombu odevzdal. Nyní ji zkoumá FBI v laboratořích v Quanticu ve Virginii.

Washington Post informoval, že do Jemenu za několik posledních pár let odešlo více agentů s pasy západních zemí, kteří měli za úkol proniknout do Al-Káidy. Ta s oblibou přijímá do svých řad přívržence s pasy ze západních zemí, kteří mají menší problémy s bezpečnostními opatřeními na letištích. Podle CNN zmíněný agent podstoupil v Al-Káidě výcvik na sebevražedného atentátníka.

Není obvyklé, aby Spojené státy podávaly podobné informace o fungování jiných zpravodajských služeb. Pravděpodobně za tím stojí CIA, která si nepřeje, aby úspěch ohledně zmaření teroristického útoku byl nesprávně připisován jí.

Bílý dům odmítl potvrdit nebo vyvrátit britskou účast. Britský velvyslanec ve Spojených státech odmítl podat komentář ohledně záležitostí kontrarozvědky. Stejně tak britští představitelé v Londýně odmítali odpovídat na dotazy spojené s touto záležitostí.

Odhalení útoku plánovaného na 2. května oznámila americká vláda v pondělí. Američané informovali, že spolupracovali s kontrarozvědkami jiných zemí, ale neuvedli jakých. Až později vyšlo najevo, že akce se účastnila saúdská a britská kontrarozvědka.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Velká Británie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

před 16 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

Rusko údajně obsadilo na Ukrajině další vesnici

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad vesnicí Želanne Druhe v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy